מה הסיבות לקוצר ראיה?
רקע גנטי וילד עם שני הורים עם קוצר ראיה, יש סיכון פי 10 לפתח קוצר ראייה לעומת ילד ששני הוריו בלי קוצר ראייה. ברם, יש גם קשר לגורמים סביבתיים, כמו התבוננות ממושכת במסכים קרובים. ובנוסף בגלל שבימינו ילדים מבלים את מרבית זמנם בבית בצפייה במסכים, ואינם מבלים די זמן בחוץ. דבר זה גורם לכך שעיניהם לא נחשפות מספיק לאור שמש ולאופקים רחוקים. לכן בעשורים האחרונים רואים עלייה בולטת ומתמדת בשיעורי קוצר הראייה בכל העולם, ואף יותר במדינות בהן ילדים ובני נוער לומדים שעות ארוכות, כמו במדינות האסייתיות. ילדים צעירים רגישים יותר לגורמים סביבתיים ועלולים לההפך לקצרי רואי כבר בתחילת בית הספר היסודי, למרות שלרוב אינם מודעים לכך בשלביה הראשונים של הבעיה. קוצר הראייה של הילדים מתגלה פעמים רבות בבדיקות סקר המתבצעות לאורך הילדות בטיפות החלב, על ידי רופאי הילדים ובבתי הספר.
צפו בפרופ' עידי מצר מסביר על קוצר ראייה:
מה הסכנה בקוצר ראייה?
לאורך זמן התארכות גלגל העין גורמת לשינויים חולניים ברקמות העין ומעלה את הסיכון למחלות עיניים מעוורות בגיל 40 ומעלה: ירוד (קטרקט) – עכירות של העדשה הטבעית בעין, גלאוקומה – פגיעה בעצב הראייה המחבר בין העין למוח עקב לחץ מוגבר בעין, הפרדות רשתית עקב קרעים או חורים ממתיחה שלה בעין המיופית הארוכה, וניוון מרכז הראייה ברשתית.
הרצון למנוע סיבוכים אלה בהמשך החיים היא הסיבה העיקרית לפעילות הנמרצת שמטרתה למנוע עלייה בקוצר הראיה וחשיפה של הילדים ובני הנוער למחלות אלה כאנשים מבוגרים.
טיפול לשיפור הראיה לאנשים עם קוצר ראייה
משקפיים הם הפתרון הנפוץ ביותר שאינו פולשני. במשקפיים מורכבות עדשות קעורות (דקות יותר במרכז ועבות יותר בקצוות) כדי למקד את האור לפני שהוא נכנס לעין כך שיגיע במדוייק לרשתית. עדשות מגע עובדות באותו עיקרון כמו משקפיים, אך שמים אותם ישירות על גבי הקרנית והן פחות נראות לעין. הן מומלצות כעקרון מגיל 16 ומעלה כדי למנוע פגיעה בראייה ובבריאות העין עקב דלקות זיהומיות ואלרגיות של פני העין.
ניתוחי לייזר לתיקון קוצר ראייה הם טיפולים פולשניים המשנים את צורת הקרנית, מחליפים אותה או חלק ממנה. ניתוחים אלה ממומלצים כעיקרון מתחילת שנות העשרים לאחר שלפחות שנתיים קוצר הראייה לא עלה.
טיפול בהאטת עליית קוצר ראייה אצל ילדים ובני נוער
קיימים 3 ערוצי טיפול להאטה עד עצירה של החמרת המיופיה: שינויים באורחות החיים, טיפול תרופתי של טיפות עיניים וטיפול אופטי עם משקפים או עדשות מגע מיוחדות.
טיפול מונע קוצר ראייה
טיפול מונע יכול להפחית מאד את הסיכוי ללקות בקוצר ראייה. ההמלצה היום, בנוסף לשהייה תכופה יותר מחוץ לכותלי הבית, של לפחות שעתיים ביום בשעות בין הערביים, היא להעדיף לצפות בטלויזיה ממרחק 3 מטרים ומעלה או מקרן ואם אין ברירה להשתמש במחשב שולחני לשיעורי בית. בכל מקרה לא לקרב מכשירים אלקטרוניים קרוב יותר מ-40 ס"מ מהפנים. הכתב בטלפונים חכמים קטן לעתים מן הדפוס בספרים, וגורם למשתמשים להחזיק את מכשירי הטלפון קרוב יותר אליהם. ככל שהחפץ קרוב יותר, כך חייבות העיניים להתאמץ ולהתמקד חזק יותר. שימוש בטלפון מאמץ את העיניים פי 10 מאשר הטלויזיה ומחשב שולחני פי 3.
לקיחת הפסקות קבועות מעבודה, משחק או למידה מול מסכים יכולה לעזור להפחית את מאמץ העיניים. למשל, כל רבע שעה ניתן לעצור ל-1-2 דקות, לקום מהכיסא ולזוז כדי להניע את הגוף ולתת לעיניים לנוח. כך גם נמנע מאורח חיים יושבני ונהיה יותר פעילים.
טיפות אטרופין לעיניים – איך הן עובדות?
הזלפת טיפות אטרופין לעיניים היא הטיפול הנפוץ ביותר בעולם בילדים ב-20 השנה האחרונות. הטיפול מתמקד בהאטת התקדמות קוצר ראייה. אטרופין הוא חוסם של קולטן בדופן העין, שנמצא כקשור להתארכות של גלגל העין, שזה המנגנון הגורם להתפתחות קוצר ראייה.
טיפות עיניים מגיעות בריכוזים שונים, החל מ-0.01%, ו 0.05%, 0.1% או 1%. הריכוזים הנמוכים ממזערים את תופעות הלוואי של טשטוש לקרוב או סנוור מאור שמש חזק, אך יעילים בטיפול בקוצר הראייה, המוכחת מחקרית. מחקר הדגים יעילות משמעותית של טיפות אטרופין בהאטת התקדמות קוצר ראייה. המחקר גם הוכיח כי אטרופין במינון נמוך (0.01%) יכול להאט באופן משמעותי את התקדמות קוצר ראייה עם פחות תופעות לוואי ממינונים גבוהים יותר, שלא הראו יעילות מוגברת. מחקרים נוספים תמכו בממצאים, וגם הם הוכיחו כי אטרופין בריכוז נמוך (0.01%) יעיל במניעת התקדמות קוצר ראייה. מטופלים עם אישונים כהים חומים או שחורים מגיבים פחות טוב לריכוזים נמוכים ואיתם מומלץ לטפל בריכוז של 0.05% לפחות.
הטיפול בטיפות אטרופין לעיניים אצל ילדים ניתן לרוב לאורך כמה שנים, תוך מעקב קבוע של רופא עיניים אחר קוצר הראייה. בהתאם לנתונים ולמצב, יכול הרופא להתאים את מינון, תדירות ואופן הטיפול בטיפות לאורך שנות התפתחותו של הילד. במקרים של סנוור או טשטוש לקרוב מהטיפות ניתן לתת משקפים עם עדשות מולטיפוקליות מתכהות, אשר מתוכננות על ידי מחשב ומאפשרות לראות בבירור לקרוב ובאור השמש מתכהות כדי למנוע את תופעות הלוואי.
מה מקום הטיפול האופטי בהאטת המיופיה?
בשנים האחרונות החלו להתפרסם מחקרים של חברות המייצרות עדשות משקפים ועדשות מגע על יעילות השימוש בעדשות עם טשטוש הראייה ההיקפית (האור שנופל על הקף הרשתית בעין ולא על מרכז הראייה ברשתית שם מתמקד האור כדי לאפשר ראייה חדה). ברם, עדיין אין עבודות מחקר בלתי תלויות מחד, ומאידך משך המעקב עדיין איננו מספיק ונע בין שנה לחמש שנים בלבד, ולכן אינו מספיק עדיין לספק מידע מוחלט לגבי היעילות.
אורתוקרטולוגיה (Ortho-K) היא שיטת טיפול בקוצר ראייה העושה שימוש בעדשות מגע מיוחדות וקשיחות המותקנות למשך הלילה על גבי הקרנית כדי לעצב אותה מחדש באופן זמני. העדשות מוסרות בבוקר, ואז ניתן בדרך כלל לראות בבירור לאורך כל היום ללא צורך במשקפיים או עדשות מגע רגילות. שיטה זו מתאימה לבני נוער בני 16 ומעלה כדי להפחית פגיעה בעין עקב דלקות זיהומיות או אלרגיות של הקרנית.
לסיכום, מומלץ לעבור בדיקות סקר על מנת לאבחן ולטפל בקוצר הראיה עוד בגיל הילדות כדי למנוע פגיעה בלתי הפיכה בראיה בגיל מבוגר יותר. בכל מקרה שבו אתם חושדים שילדיכם לוקים בקוצר ראייה או מבעיית עיניים אחרת כלשהי, חשוב מאד לא להתעכב ולפנות לייעוץ עם רופא עיניים ילדים, כדי לקבוע את אפשרות הטיפול הטובה ביותר בהתבסס על הצרכים האישיים, מידת קוצר הראייה, גיל, אורח חיים ובריאות העיניים הכללית.
פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה.
פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.
לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.
אולי יעניין אתכם:
קוצר ראייה- הסיבות, התסמימנים ודרכי הטיפול