בעיית מיקוד ראייה הינה למעשה סל שלם של תופעות הקשורות לקושי של עינינו לראות טוב. המודעות הציבורית והרפואית לבעיות אלה גוברת בהתמדה, ועמה גם הרצון לדעת יותר על הסימפטומים, דרכי האבחון ודרכי הטיפול האפשריות.

קראו את המדריך שלנו בנושא:

בעיית מיקוד ראייה או חוסר מיקוד בראייה

בעיות מיקוד הראייה כוללות תופעות של קשיים לראות מקרוב בעת קריאה או משחק בטלפון, פזילה לקרוב, קושי בשינוי מיקוד מרחוק לקרוב או מקרוב לרחוק, טשטוש ראייה בגלל צורך להרכיב משקפיים או עין עצלה (אמבליופיה). על פי מחקרים שבוצעו ברחבי העולם, בעיות מיקוד ראייה מכל הסוגים שכיחות מאד, ולרוב פורצות בגילאים צעירים מאד בילדות. עם זאת, הן יכולות להופיע גם אצל מבוגרים, עקב פגיעה פיזית, מחלות שונות ובעיות נוירולוגיות.

איך תוכלו לדעת אם אתם או ילדיכם סובלים מבעיית מיקוד ראייה?

מכיוון שקיימות בעיות מיקוד מסוגים שונים, הן גם מלוות בתופעות ותלונות מגוונות. לא כל התלונות קיימות למי שסובל מבעיית מיקוד ראייה. התלונות כוללות: תחושת מאמץ רב בזמן התבוננות ממושכת, תחושות עייפות, לחץ, גרד או כאב בעיניים, ראייה מטושטשת, ראייה כפולה, כאבי ראש, קשיים בביצוע מטלות הדורשות ראייה חדה כמו קריאה, צפייה בטלוויזיה, נהיגה.
אנשים עם בעיית מיקוד ראייה עלולים להפגין התנהגויות כמו התקרבות יתר למסכים או לספרים, או להיפך – התרחקות מהם מעל למקובל, הטיית ראש או צוואר או צמצום עין אחת כאשר הם מתבוננים בדבר מה, ועוד. התנהגויות אלה לא בהכרח מצביעות על הימצאות בעייה במיקוד הראייה, משום שהן יכולות להיות קשורות למצבים נוספים. אך אם הן מופיעות, חשוב לפנות לבדיקה אצל מומחה לרפואת עיניים כדי לשלול את האפשרות לבעיית מיקוד.

תסמינים היכולים להעיד על בעייה במיקוד הראייה אצל ילדים

כאשר ילד סובל מבעיית מיקוד ראייה, הסימפטומים לכך באים לביטוי לעיתים באופן שונה מעט מאשר אצל מבוגרים. מכיוון שבגילאי בית הספר המוקדמים הילד מתחיל לתרגל מיומנויות קריאה, כתיבה וחשבון, אלו גם הגילאים שבהם יכולה להתגלות בעיית המיקוד. אם ילדכם יעשה הכל כדי לא לקרוא או לכתוב, אם הקריאה והכתיבה שלו לקויות והוא נוטה להעתקה שגויה מהלוח. אם הוא מתקשה מאד להישאר מרוכז בזמן הכנת שיעורי בית , אם הוא סובל מפזילה ניכרת לעין, מצמצם את עפעפיו כדי לראות או מטה את ראשו, כדאי להגיע איתו לבדיקת מיקוד ראייה . לעיתים נוצר רושם שגוי בקרב ההורים או הצוות החינוכי שהילד לוקה בבעיות קשב וריכוז, בעוד שהסיבה האמיתית להתנהגויותיו היא בעיית מיקוד ראייה.

מי מבצע אבחון מיקוד ראייה?

רופא מומחה למחלות עיניים בילדים ופזילה הוא האדם המתאים ביותר לבצע אבחון מקצועי של כל בעייה של חוסר מיקוד בראייה. לא ניתן לבצע את כל סט הבדיקות הנדרשות בחנויות המשקפיים, אצל אופטומטריסט, אצל רופא הילדים או רופא המשפחה. נדרשים ציוד מתאים והתמחות מיוחדת כדי לאבחן את הבעייה, להבדילה מאבחנות אחרות, לאתר את הסיבה לבעייה (כאשר זה אפשרי) ולהתאים תוכנית טיפול מותאמת אישית לכם או לילדיכם.
אורטופטיסטית יכולה אף היא לעזור במתן טיפול באמצעות תרגילים למיקוד העיניים, ועובדת בתאום ובהנחיית רופא העיניים ילדים.

חשיבות האבחון המוקדם

חשוב מאד לאבחן את בעיית המיקוד מוקדם ככל הניתן, מכיוון שבגילאים הצעירים הטיפולים בה נוטים להיות הרבה יותר יעילים. בגילאי 9-11 מגיעה לסיום טבעי התפתחות הראייה, ולאחר מכן קשה יותר לטפל בבעיות ראייה מסויימות.
סיבה נוספת לחשיבות הגדולה שבאיתור ובטיפול מוקדמים של הבעייה היא מניעת התפתחות סטיגמה סביב הילד והתנהגותו, מניעת התייחסות שלילית מן הסביבה כלפיו ומניעת התפתחות בעיות פסיכולוגיות וחברתיות בשל כך. כאשר מאתרים ומטפלים בבעייה בהקדם, ניתן גם למנוע עיכובים לימודיים והתפתחות סלידה מהלימודים וחוסר שיתוף פעולה של הילד בבית הספר.

כיצד מתבצעת בדיקת מיקוד ראייה?

כדי לאבחן בעיות מיקוד ראייה מבצעים מספר בדיקות ולא בדיקה אחת. תבוצע בדיקה של חדות הראייה ובדיקה של תנועות העיניים, ובדיקת כיסוי, שבמסגרתה כל עין מכוסה בתורה והראייה נבדקת בכל עין בנפרד. בדיקות סטראוסקופיות יבררו את יכולתו של המטופל לראות באופן תלת-מימדי, כלומר, את איכות ראיית העומק שלו. הרופא יבדוק את שיתוף הפעולה בין העיניים ויישור העיניים זו עם זו. הוא עשוי למדוד גם את יכולת המעקב של העיניים אחרי אובייקט באופן חלק ורציף, את יכולתן לשנות מיקוד באופן מהיר ממבט רחוק לקרוב ולהיפך. לעיתים יהיה צורך גם לאתר מחלות רקע, לערוך דימות CT, לבדוק אפשרות לבעיה נוירולוגית, ועוד. חלק מן הבדיקות מבוצעות לאחר מתן טיפות עיניים המרחיבות את האישונים כדי לאפשר בדיקה מדוייקת יותר.

מומלץ לערוך בדיקות עיניים מדי מספר שנים, גם אם אינכם מרגישים בסימפטומים מסויימים הקשורים לראייה.

בדיקת מיקוד ראיה לילדים

בדיקות מיקוד ראייה בילדים דומות לאלה המתבצעות במבוגרים, אך לוקחות בחשבון את קוצר רוחם ואת העובדה שלא תמיד קל לילד לשתף פעולה. לכן משתדלים לקצר את התהליך ככל הניתן ולהפוך אותו למשחקי ונעים, באווירה טובה ולא מאיימת. הבדיקה מתבצעת בנוכחות הורה, כך שהילד לא מרגיש לבד ואינו מפוחד. עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שטיפות עיניים המרחיבות את האישונים עלולות להיות מעט לא נעימות או מעקצצות, ולעיתים זה מקשה על הילד למשך מספר דקות.
בארץ נערכות בדיקות סקר לראייה בטיפות החלב ובגנים, אך למרבה הצער, הן לא תמיד מגלות את כל הבעיות שרק בדיקות מקיפות אצל מומחה יכולות לאתר. בכל מקרה שעולה חשש לבעיית ראייה של הילד, יש לפנות בהקדם האפשרי לבדיקה אצל רופא עיניים.

תרגילי מיקוד ראייה - תרגילי עיניים לחיזוק יכולת המיקוד

תרגילים למיקוד הראייה הם דרך פשוטה, זולה ויעילה לטפל בקושי להביט מקרוב בגלל בריחה של עין אחת כלפי חוץ (לכיוון האוזן) כאשר מתקרבים למרחק קריאה של ספר, או טלפון למשל. ניתן לבצע את התרגילים מספר פעמים ביום, בנוחות ביתכם, עם תוכנה מתאימה במחשב או באופן עצמאי עם מטרת התמקדות. בעיית מיקוד הראייה יכולה להשתפר מאד בעקבות התרגול והתמדה של התרגילים במהלך כשניים עד שלושה חודשים. מטרת התרגילים היא חיזוק יכולת המח להחזיק יחד את העינים קרובות זו לזו כאשר מתמקדים בדבר קרוב כמו טלפון או ספר.

חוששים שאתם או ילדכם סובלים מבעיית מיקוד ראייה? פנו לבירור מקיף אצל רופא עיניים מומחה.

 

פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה.

פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.

לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.