90% מהחסימות המולדות של דרכי הדמעות חולפות עד גיל שנה מעצמן או בעזרת עיסוי של שק הדמעות.
במקרים המועטים אשר הקרום העדין בין דרכי הדמעות לבין חלל האף לא נפתח, יש צורך בניתוח קצר שבו מנקבים את הקרום עם מחדר עדין.
 
על מנת לשפר את סיכויי ההצלחה, הומצא שיפור בו מבצעים לאחר הניקוב הרחבה עם בלונית סיליקון מתנפחת בדומה לצנטור עורקי הלב.
מדובר בפעולה קצרה, ללא סיכונים משמעותיים בהשוואה לפתיחה הרגילה המשפרת באופן משמעותי את סיכויי ההצלחה.
 
הניתוח מוכר על ידי כל חברות הביטוח הרפואי המורחב.

היצרות דרכי הדמעות

אצל תינוקות רבים מופיעה הפרשה מוגלתית ודמעת בשבועות הראשונים לאחר הלידה. תופעה זו נגרמת עקב היצרות דרכי הדמעות, שהיא תופעה שכיחה ביותר אצל תינוקות. למרבה המזל, החסימה נפתחת באופן טבעי עד גיל שנה ב- 90% מהתינוקות. הסיכוי שהחסימה תיפתח מעבר לגיל זה הוא קטן. במקרים אלה יש צורך לבצע פתיחה של דרכי הדמעות.

הטיפול

פתיחת דרכי הדמעות מתבצעת בחדר ניתוח. התינוק מורדם (בד"כ בהרדמה קלה, עם מסיכה בלבד). הרופא מחדיר צינורית מתכת זעירה דרך צינור הדמעות ופותח בעזרתה את דרכי הדמעות עד לאף. לאחר מכן מוזרק נוזל לצינור הדמעות והרופא מוודא כי הוא זורם בחופשיות עד לאף. לשיטה זו ו80% הצלחה עד גיל 3 שנים. מעבר לכך אחוזי ההצלחה יורדים עד לכ- 50%.

קטטר בלון להרחבת דרכי הדמעות
שיטה חדשה להרחבת דרכי הדמעות הינה באמצעות בלונית סיליקון. בשיטה זו מוחדרת צינורית מתכת עליה מורכבת בלונית זעירה המרחיבה את צינור הדמעות. המנתח מנפח את הבלונית ומרחיב היטב את צינור הדמעות, בדומה להרחבת העורקים בצנתור לב. לשיטה זו אחוזי הצלחה גבוהים ביותר: כ- 95% בכל גיל.

מה הסיכונים?
כיוון שאין מדובר בניתוח ממש, הסיכונים בטיפול זה כגון דימום או זיהום לא רבים. אין צורך בתפרים או תחבושות והתינוק יכול ללכת למחרת הטיפול לגן.

אם הטיפול נכשל?
כאשר הטיפול נכשל והדמעת חוזרת, אנו מנסים טיפול אחר, הכולל הרחבה של דרכי הדמעות בעזרת צינורית סיליקון קבועה. במקרה זה משתילים צינורית סיליקון בתוך צינור הדמעות למשך 6 חודשים. אח"כ מוציאים אותה תוך הנחה כי הצינורית יצרה חלל שיאפשר ניקוז תקין של הדמעות.

 

 

20231107123326.201.jpg