מהי עווית בעפעף?
עווית בעפעף, המוכרת גם בשמה העממי "עין קופצת", היא תופעה נפוצה שרובנו חווינו במהלך חיינו. כשהעפעף מתכווץ במהירות בצורה בלתי רצונית, התחושה היא שהעין "קופצת" וזה מביך ומטריד. למרבית האנשים מדובר בתופעה חולפת וחוזרת שאינה מעידה על כל בעיה רפואית רצינית, אך במקרים מסוימים עווית בעפעף עשויה להיות תסמין של מצב בריאותי המצריך התייחסות. מאמר זה יסקור את הגורמים השכיחים לעין קופצת, יתייחס למצבים בהם יש להתייעץ עם רופא ויציע טיפים לטיפול עצמי בבעיה.
הגורמים השכיחים לעין קופצת
עווית בעפעף נגרמת לרוב מגורמים פשוטים הקשורים לאורח חיים עמוס ומלחיץ. עייפות, מתח וחוסר השינה הם חלק מהגורמים השכיחים ביותר לעין קופצת. כמו כן, חשיפה ממושכת לאור חזק, מאמץ התמקדות יתר של העיניים, מאמץ גופני, צריכת קפאין ועישון עלולים לגרום להתכווצויות בלתי רצוניות של עפעף העין. מצבים ספציפיים כמו שימוש ממושך בטלפון נייד או עבודה ממושכת ללא הפסקות מול מסך מחשב או טלוויזיה, שהייה בסביבה יבשה, ממוזגת או חשופה לשמש, עלולות להחריף את התופעה.
מתי להתייעץ עם רופא כשהעין קופצת?
ברוב המקרים תופעת העין הקופצת חולפת מעצמה בתוך זמן קצר לאחר שמתקנים את הגורמים שהובילו אליה. שינה מספקת, מנוחה ממצבי לחץ, הגבלת צריכת קפאין והפסקות יזומות כל רבע שעה לדקה שתיים מצפייה במסכים, יכולים לסייע בטיפול בעווית בעפעף. עם זאת, כשעווית העפעף נמשכת זמן רב, מתלווה לתסמינים נוספים או משפיעה על שרירים נוספים בפנים, יש להתייעץ עם רופא.
במקרים מסוימים, עווית בעפעף עשויה להיות תסמין של מצב רפואי חמור יותר. בלפרוספזם הוא מצב בו האדם סובל ממצמוץ חזק וקבוע, בלתי נשלט וחוזר של עפעפי העיניים. מחלות כמו שיתוק על שם בל, דיסטוניה, טרשת נפוצה, מחלת פרקינסון ותסמונת טורט יכולות לגרום לתופעות דומות של התכווצויות שרירים לא רצוניות בפנים ובעין. כשעווית בעפעף מתלווה לתסמינים נוספים כמו צניחת עפעפיים, ראייה כפולה, עיניים אדומות, נפיחות, הפרשות, סחרחורת או איבוד ראייה חלקי, חשוב להיבדק בדחיפות על-ידי רופא עיניים או נוירולוג. טיפול רפואי עשוי לכלול תרופות, זריקות בוטוקס או אפילו ניתוח לפי חומרת המקרה.
עווית בעפעף או "עין קופצת" היא תופעה שכיחה שבמרבית המקרים היא חולפת מעצמה ואינה מחייבת טיפול רפואי. עם זאת, חשוב להכיר את הגורמים האפשריים לבעיה ולטפל בהם על מנת שהתופעה תפסיק. הקפדה על אורח חיים נינוח ובריא עשויה לסייע. אם עווית העפעף אינה חולפת או מלווה בתסמינים נוספים, יש לפנות להתייעצות רפואית אצל רופא עיניים ילדים אשר יבצע הערכה והחלטה האם יש מקום לערב נוירולוג לבירור הסיבה ולקבלת טיפול מתאים במידת הצורך.
פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה.
פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.
לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.