איך מטפלים בפזילה?
התשובה תלויה בגיל המטופלים. למשל, בילדים חשוב לשפר תחילה את הראייה בעין עם פזילה קבועה למניעת עין עצלה (אמבליופיה) ורק לאחר מכן לתקן את הפזילה. הגורמים ל לפזילה משפיעים על סוג הטיפול. למשל לסוגי פזילה מסוימים הטיפולים יכולים לכלול התאמת משקפיים, בפעמים אחרות יתאימו תרגילים לשיפור התמקדות העיניים לקרוב, , ובמקרים רבים אחריםיהיה הטיפול הכי טוב תהיה הזרקת רעלן בוטוקס או ניתוח לתיקון פזילה. ולפעמים משלבים בין הטיפולים.
מתי ממליצים על ניתוח לתיקון פזילה?
המלצה על ניתוח לתיקון פזילה כרוכה בהערכה יסודית של מצב המטופל, סוג וחומרת הפזילה, גיל המטופל, צרכי הראייה שלו ומידת ההשפעה של הפזילה על איכות חייו. ניתוח מומלץ לעתים קרובות יותר עבור פזילה קבועה, שבה העין אינה מיושרת באופן עקבי, כל הזמן. מצב נוסף הוא כאשר פזילה כלפי חוץ מופיעה לסירוגין אך מחמירה במשך הזמן שהיא קיימת במהלך היום. במבוגרים תהיה נטייה לתיקון הפזילה בניתוח עקב צורך אסטטי.
אצל ילדים, טיפול מוקדם הוא קריטי. מערכות הראייה של ילדים עדיין מתפתחות, ותיקון פזילה עשוי למנוע מצב של אמבליופיה ("עין עצלה") ולאפשר ראייה דו-עינית תקינה לאורך כל חייהם.
מבוגרים הסובלים מפזילה (בין אם מילדות או כזו שהופיעה מאוחר יותר בחייהם), עשויים גם הם להפיק תועלת מניתוח. אם הפזילה מופיעה לאחר גיל 11 היא גורמת לראייה כפולה, פגיעה קשה בראיית העומק ולקשיים חברתיים ופסיכולוגיים.
מצבים כמו שיתוק או חולשה של עצבי גולגולת על רקע חבלה, אוטם או גידול תוך גולגלתי או מחלות כמו של בלוטת התריס עלולים אף הם לגרום לפזילה ויצריכו התערבות כירורגית.
מדוע חשוב לעבור ניתוח פזילה?
על פי מחקרים, ניתוח פזילה אצל ילדים יכול להוביל לשיפור בחדות הראיה בעין הפוזלת (שיפור במצב העין העצלה, האמבליופית) ובנוסף שיפור לעיתים של ראייה דו-עינית ותפיסת עומק, שהם המפתח להתפתחות חזותית. שיפורים אלה בראייה הדו-עינית חיוניים לפעילויות יומיומיות הדורשות תפיסת עומק. הסיכוי לשיפור בראיית העומק גדל ככל שתיקון הפזילה קורה סמוך יותר להופעת הפזילה. ילדים מגיל 6, שעברו ניתוח פזילה זכו לרווחה רגשית גדולה ולשיפור באינטראקציות פסיכו-חברתיות, ובמקביל, לירידה בסטיגמה החברתית השלילית ממנה סבלו קודם לכן.
במחקר דיווחו החוקרים כי מבוגרים שעברו ניתוח פזילה הראו ירידה משמעותית בראייה כפולה, ששיפרה מאד את איכות חייהם ותפקודם היומיומי של המטופלים. מנותחים דיווחו על הערכה עצמית ואיכות חיים גבוהות יותר לאחר הניתוח, ועל שיפור ביכולתם להשיג עבודה, ומכאן שלניתוחי פזילה השלכות חיוביות על הזדמנויות תעסוקתיות וסיכויים כלכליים. שיפורים קוסמטיים לאחר ניתוח פזילה יכולים להביא למעורבות חברתית וביטחון עצמי מוגברים בסיטואציות חברתיות.
ניתוח לתיקון פזילה אצל ילדים
ניתוח בילדים יתבצע תחת הרדמה מלאה, כדי למנוע כל אפשרות של תזוזה, התנהגות מפריעה הנובעת מלחץ או חוסר שיתוף פעולה של הילד בזמן הניתוח. הרדמה מתבצעת על ידי רופא מרדים והיא בטוחה מאד. לעיתים ההרדמה תגרום לתופעות לוואי כמו גרד, בחילה, כאבי ראש או גרון, אך הן חולפות מאליהן בתוך זמן קצר.
שיעורי ההצלחה של ניתוחי פזילה בילדים יכולים להשתנות בהתאם לגורמים כגון סוג הפזילה, נוכחות של מחלות רקע, גיל המטופל והטכניקה הכירורגית הספציפית בה משתמשים. אצל ילדים מגיל 6, המטרות של ניתוח פזילה יכולות להיות גם אסטטיות וגם פונקציונליות, כדי לאפשר ראייה דו-עינית.
ניתוח לתיקוון פזילה בפעוט: לפני ואחרי- תיקון פזילה כלפי פנים (אזוטרופיה) בעין הנמצאת בצד השמאלי של התמונה
ניתוח לתיקון פזילה אצל מבוגרים
שיעורי ההצלחה של ניתוחי פזילה במבוגרים תלויים בסוג ומורכבות הפזילה. למטופלים עם כפל ראייה, המטרה היא להשיג תיקון של כפל הראייה, ובמקרים אחרים –לשפר את האסטטיקה. מחקרים מצביעים על כך שכ-20% מהמטופלים הבוגרים עלולים להזדקק לניתוחים נוספים. שיפור בתפקוד הדו-עיני ובתפיסת העומק לאחר הניתוח נוטה לאחוזי הצלחה נמוכים יותר מאשר יישור קוסמטי בלבדעם זאת, יש לניתוחי פזילה במבוגרים השפעות חיוביות על חייהם. מחקר מצא כי מבוגרים עם פזילה שעברו ניתוח חוו שיפור משמעותי ברווחתם הפסיכו-סוציאלית ומידה ניכרת של שביעות רצון מהתוצאה הניתוחית.
מהם סיכויי ההצלחה של ניתוחים לתיקון פזילה?
מחקרים הגיעו למסקנות שונות לגבי שיעורי ההצלחה ארוכות הטווח של ניתוחי פזילה בילדים, הם 50-90%, וחלק מהילדים עשויים להזדקק לניתוח נוסף לתיקון הפזילה. שיטות הניתוח המתקדמות מאפשרות היום סיכויי הצלחה גבוהים מאד במבוגרים. לניתוח ראשון כ-80-90% סיכויי הצלחה, כאשר כל ניתוח חוזר עלול להוריד את סיכויי ההצלחה ב-10%. אחוז מסויים מן המנותחים יוותרו עם אחוזי פזילה מועטים (עד 15%) ופזילתם לא תתוקן במלואה, אך אחוזים אלה לא יפגעו בתפקוד או במראה האסתטי של המטופל בדרך כלל. במקרה בו נותרת פזילה משמעותית יותר, ניתן לבצע ניתוח נוסף ולהשיג תיקון מעט גדול יותר. אצל מטופלים מסוימים תחזור הפזילה לאחר בגיל מבוגר יותר, ויהיה צורך לטפל בה שוב.
חשוב לזכור שהניתוח אינו פותר אצל ילדים בעיות נלוות לפזילה, כמו למשל עין עצלה. הוא יכול לשפר ראייה, יחד עם טיפולים נוספים, כדי להשיג תיקון של הראייה בעין העצלה. אצל מבוגרים מטרת הניתוח היא שיפור רב או תיקון מלא של הפזילה, אך ללא תיקון או שיפור של הראייה במקרים של עין עצלה.
סוגי ניתוחים לתיקון פזילה
- ניתוחי פזילה מתמקדים בעיקר בהחלשה, חיזוק או שינוי פעולת השרירים החוץ עיניים. סוג הניתוח המבוצע תלוי באופי הפזילה, בכיוון שבו העיניים אינן מיושרות, ושיקולים נוספים. מבלי להיכנס להסברים מפורטים ומקצועיים מדי, הנה מעט מידע אודות סוגי הניתוחים השונים:
- סוג ניתוח פזילה נפוץ כרוך בהזזת אחד משרירי העין לאחור כדי להחליש את פעולתו. המנתח מנתק את השריר מנקודת החיבור המקורית שלו לגלגל העין ומחבר אותו מחדש מעט אחורה יותר.
- סוג אחר של ניתוח כולל חיזוק פעולת שריר העין על ידי הסרת חלק ממנו ולאחר מכן חיבורו מחדש לנקודת החיבור המקורית שלו (למעשה, "קיצור" של השריר). אפשרות נוספת לקיצור שריר חלש מסיגים על ידי קיפול השריר ותפירתו. כך אפשר לקצר ולחזק אותו מבלי להסיר בפועל חלק ממנו.
בחולים מבוגרים משתמשים לרוב, כאמור, בתפרי התאמה שניתן לכוונן לאחר הניתוח, מה שמאפשר באופן תאורטי לשפר את תוצאות הניתוח בימים הראשונים לאחריו ללא צורך בניתוח נוסף. כאשר המטופל ער ויכול לשתף פעולה ולבצע משימות חזותיות, יכול המנתח להבין בדיוק לאיזה כיוון למתוח את התפרים להשגת שיפור מירבי.
כאשר שריר או העצב המוביל אליו נפגעו, ייתכן שיהיה צורך לשנות את התפקוד של שרירים אחרים כדי לשפר את תנועתיות העין. בניתוח מסוג זה מחברים שרירים סמוכים לשרירי הפגוע סמוך אליו.
כל אחד מההליכים הללו והליכים אפשריים נוספים יכול להתבצע על שרירים שונים של העין, בהתאם לצרכים הספציפיים של המטופל – השרירים האופקיים המניעים את העין מצד לצד, או השרירים האנכיים או האלכסוניים המניעים את העין למעלה ולמטה.
איך תדעו שהניתוח הצליח?
הערכת ההצלחה של ניתוח פזילה קשורה לאספקטים שונים של תפקוד ואיכות חיים. הסימן המיידי והבולט ביותר להצלחה הוא יישור של העיניים. ניתן לשמוע עליו ממשוב מאנשים בסביבה הקרובה.
שיפור בראיית העומק בעת עיסוק בפעילויות הדורשות תפיסת עומק, כגון נהיגה או ספורט- אם המטופל סבל מראייה כפולה לפני הניתוח, הליך מוצלח עלול לגרום להיעלמות או הפחתה משמעותית של סימפטום זה. המנותח עשוי בהדרגה להבחין בתפקוד חזותי משופר, שיכול לכלול שדה ראייה רחב יותר ושיפורים במשימות הדורשות תיאום עין-יד.
שיפור אסטטי כתוצאה מן הניתוח חשוב לרוב המטופלים מגיל 6 ומעלה. הצלחה בתחום זה יכולה להוביל לביטחון עצמי מוגבר ולאינטראקציות חברתיות טובות יותר. הנתונים המחקריים מצביעים על כך שניתוח פזילה עשוי לגרום לשיפור משמעותי בקבלה לעבודה ובקשרים בין-אישיים.
בנוסף, המטופל עשוי לדווח על שיפור בתחושות נלוות כמו פחות מאמץ עיניים, פחות כאבי ראש ותחושה כללית של "נוחות חזותית" שלא הייתה לו לפני הניתוח.
הערכות אובייקטיביות על ידי רופא עיניים מעריכות הצלחה של ניתוח. הן תכלול בדיקות יישור עיניים בכיווני מבט שונים, מדידת יכולתה של העין לעקוב אחר עצמים (מרדפים וסקאדות), ומבחני סטריאופסיס (תפיסת עומק). יציבות הישגי הניתוח לאורך זמן מהווה אף היא מדד מכריע להצלחה. לעתים קרובות נדרשת תקופת מעקב של חצי שנה עד שנה כדי לקבוע את התוצאה ארוכת הטווח של הניתוח.
ניתוח לתיקון פזילה: לפני ואחרי
|
|
|
לפני ואחרי ניתוח לתיקון פזילה כלפי חוץ (אקזוטרופיה) בנערה צעירה |
לפני ואחרי ניתוח לתיקון פזילה כלפי חוץ (אקזוטרופיה) בגבר מבוגר |
לפני ואחרי ניתוח לתיקון פזילה כלפי חוץ (אקזוטרופיה) באישה מבוגרת |
אנו, פרופ' עידי מצר והצוות הרפואי של מרפאת מיקוד, מקווים שהצלחנו לענות על מירב השאלות שהתעוררו. נשמח לעמוד לרשותכם אם יהיו שאלות נוספות, ואנו מאחלים לילדכם הצלחה בניתוח והחלמה שלמה ומהירה. פנו אלינו או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי.
אולי יעניין אתכם:
הכנה לניתוח תיקון פזילה
פזילה- כל מה שצריך לדעת על המחלה, דרכי האבחון וטיפול
צפו בפרופ' עידי מצר מסבר על פזילה:
פרופ' עידי מצר מסביר איך להתכונן לניתוח לתיקון פזילה: