אמבליופיה, המכונה לעתים קרובות "עין עצלה", היא הפרעה בהתפתחות הראייה והגורם הכי נפוץ לפגיעה בראייה אצל ילדים. מדוע היא מסוכנת ולמה חשוב כל כך לאבחן ולטפל בה כמה שיותר מוקדם? 

כאן תוכלו למצוא מידע על:

מה זה עין עצלה?

מה הגורמים לעין עצלה?

איך מזהים גורמי סיכון שיכולים לגרום לעין עצלה?

איך מאבחנים עין עצלה?

עין עצלה בילדים

עין עצלה בתינוקות

עין עצלה במבוגרים

טיפול בעין עצלה

ניתוח עין עצלה

מה זה עין עצלה או אמבליופיה (Amblyopia)

"עין עצלה" היא המונח המקובל בציבור למצב הרפואי אמבליופיה. היא הגורם השכיח ביותר לאיבוד ראייה מלא או חלקי אצל ילדים, יותר מכל הסיבות האחרות גם יחד. מחקר גילה כי 3-5% מן הילדים לוקים באמבליופיה.
מדוע אנו נוהגים לכנות את המצב עין עצלה? מכיוון שבמצב זה חדות הראייה של עין אחת "חלשה" מרעותה, והמוח מתרגם את התמונה המגיעה מעין זו כמטושטשת, גם כאשר ראייתה מתוקנת באמצעות משקפיים. לכן אם אינה מטופלת, אמבליופיה עלולה לגרום לפגיעה קשה בחדות הראייה של העין החלשה.

 

גורמים עיקריים לעין עצלה – אמבליופיה

  1. פזילה- הגורם השכיח ביותר לאמבליופיה היא פזילה, חוסר סנכרון במיקום של שתי העיניים. האם עין עצלה ופזילה הן אותו הדבר? לא ולא - אמבליופיה יכולה להתפתח בעקבות פזילה, מכיוון שהעין הפוזלת אינה מעבירה את התמונה למוח. המוח זקוק בגיל הילדות לגירוי של תמונה חדשה, ברורה וזהה משתי העיניים, כדי להתפתח ולהיות מסוגל לראות בצורה מושלמת בשתי העיניים. הפזילה היא מצב שבו העיניים אינן מיושרות יחדיו, כאשר הן מביטות בעצם כלשהו. חוסר התיאום מוביל לכך שהמוח מתעלם מהקלט החזותי מהעין הלא מיושרת, כדי למנוע ראייה כפולה או מטושטשת, ולכן לא מקבל גירוי חזותי שווה לשתי העיניים והתוצאה היא אמבליופיה בצד של העין הפוזלת.
  2. תשבורת (רפרקציה)-גורם משמעותי לאמבליופיה הוא הפרעת תשבורת (רפרקציה), הכוללת בעיות הפוגעות בשבירת האור הנכנס לעין – קוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמציה. בעיות בשבירת האור יוצרות טשטוש בעין עם בעיית הרפרקציה ופוגעות בהתפתחות יכולת הראיה במח בצד של העין הבעייתית.
  3. חסך ראייתי- חסך ראייתי גם הוא גורם אפשרי לעין עצלה. הוא מתרחש כאשר ציר הראיה אינו צלול ושקוף ולכן יש חסימה או טשטוש של התמונה המתקבלת בעין. זה עלול לקרות עקב צניחת עפעף, קטרקט (ירוד – עכירות של עדשת העין) או עכירות של קרנית העין (הכיפה השקופה בחלק הקדמי של העין). חסך בחוויה החזותית פוגע בהתפתחות הראייה באותה עין וביכולתו של המוח לפענח וליצור תמונה חדה וברורה.

סיבות נוספות לעין עצלה כוללות רפרקציה שונה בין העיניים (אנאיזומטרופיה), הפרעות נוירולוגיות הגורמות לפזילה או לצניחת עפעף, גידולים בפנים או בעפעף החוסמים את ציר הראיה ועוד.
הבנת הגורמים לאמבליופיה, במיוחד בגיל הרך, מחייבת היכרות עם המונח "תקופה קריטית". אלה 10 השנים הראשונות לחיים, שבהם מערכת הראייה במח מתפתחת במהירות ורגישה מאד להפרעה בתהליך זה. התפתחות הראייה כוללת בנייה של מסלולים עצביים מורכבים המובילים מהעין למוח ושל האזור במח האחראי על פענוח ועיבוד הראייה. תמונות ברורות וממוקדות מסייעות לחיזוק המסלולים העצביים וביסוסם על ידי גירוי רשתית העין, החלק האחורי של העין הקולט את האור הנכנס אליה ומעביר את המסרים למוח. כשעין אחת אינה פועלת היטב, מסלולים אלה אינם מתפתחים כראוי עקב איכות תמונה ירודה שמתקבלת ברשתית. אם בתקופה הקריטית המוח אינו מקבל תמונות ברורות וחדות מאחת העיניים מסיבה כלשהי, נגרמת התפתחות בלתי מספקת של מסלולי הראייה הקשורים לעין זו.

עין עצלה – איך תוכלו לזהות גורמי סיכון?

ישנם גורמים לעין עצלה שתוכלו לזהות בקלות, כמו למשל פזילה גדולה שנראית בבירור. בילדים העניין מורכב יותר, מכיוון שלא תמיד הם מודעים או מדווחים על קשיי הראייה שלהם ולא תמיד הבעייה נראית לעין.
אם האמבליופיה נובעת מראייה לקויה וצורך במשקפיים בעלי עדשות עם מספר גבוה, תוכלו להבחין אולי שילדכם מתקרב מאד לחפצים כדי לראותם או מכווץ מאד את עיניו במאמץ לראות בחדות גבוהה יותר. ילדים הסובלים מפזילה לעיתים מטים את ראשיהם כדי לראות טוב יותר. אין זה אומר בוודאות כי הם סובלים גם מעין עצלה, אך בוודאי מחייב לקחת אותם לבדיקת ראייה מהר ככל האפשר.
מחקר של המכון הלאומי לבריאות של ארה"ב (NIH) מצא כי ניתן להשיג שיפור כלשהו באמבליופיה, גם אם מתחילים בטיפול בבני נוער צעירים, עד גיל 14, אך חשוב לדעת שסיכויי הצלחת הטיפול עולים ככל שמאתרים את הבעיה ומתחילים בטיפול בה מוקדם יותר.

אבחון עין עצלה

במקרים רבים, רק בדיקת סקר של הראייה תוכל לאבחן אמבליופיה. מומלץ מאד לעבור בדיקת עין עצלה במהלך הילדות בגיל שנה 3 ו-5, כדי לזהות את הבעייה מוקדם ככל הניתן ולאפשר טיפול יעיל. הבדיקה מתבצעת אצל רופא עיניים. בתינוקות נערכת בדיקה המבררת אם התינוק מסוגל להתמקד ולעקוב אחר אור או חפץ, ואם קיימת פזילה. כבר בבית החולים לאחר הלידה, רופא בודק את הרפלקס האדום באישוני העיניים על מנת לאתר עכירות בציר הראייה שנגרמת למשל מירודים (קטרקטים) מולדים. הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר הנקרא אופתלמוסקופ ישיר, והיא מסייעת לאתר בעיות תשבורת שעלולות לגרום לאמבליופיה. בילדים גדולים מעט יותר, המסוגלים לשתף פעולה בזמן הבדיקה, נערכת בדיקת זיהוי צורות בשם או התאמה של צורות מוקרנות לצורות המודפסות על גבי כרטיסים הניתנים לילד. הבדיקה נערכת לכל עין בנפרד, כאשר העין השנייה מכוסה לסירוגין. כך ניתן לוודא את מידת חדות הראייה בכל עין ולאתר הבדלים באיכות הראייה בין שתי העיניים.

תרשים: ראייה בעין עצלה

20231107091721.740.jpg

עין עצלה אצל ילדים

בימינו, רוב המקרים של אמבליופיה מאותרים ומטופלים כבר בילדות. הדבר תורם מאד ליכולתנו למנוע נזק בלתי הפיך לראייה ומאפשר לתקן אותה לחלוטין . מוחותיהם של ילדים גמישים ומסתגלים יותר מאשר אלו של מבוגרים, במיוחד בשנים הראשונות לחיים. תופעה זו נקראת נוירופלסטיות, והיא זו המאפשרת טיפול יעיל יותר באמבליופיה בתקופת הילדות. המסלולים העצביים האחראים על הראייה עדיין מתפתחים בשנים הראשונות לחיינו, כך שניתן "לאמן אותם מחדש" ביתר קלות. כאמור, ישנה "תקופה קריטית" בילדות, שבמהלכה הטיפול באמבליופיה הוא היעיל ביותר. לאחר תקופה זו, יכולתו של המוח לחווט את עצמו מחדש פוחתת, ומצריך טיפול מיוחד מול מחשב למשך מספר חודשים בשיטת REVITAL VISION.

לאמבליופיה לא מטופלת אצל ילדים לא רק השלכות בריאותיות, אלא גם השלכות חברתיות, פסיכולוגיות ולימודיות שליליות. חוקרים גילו, למשל, כי ילדים הסובלים מעין עצלה מתקשים במיוחד להצליח במבחני שאלות בחירה מרובה ("אמריקאיות"), ולוקח להם זמן רב יותר למלא אותם. החל מגיל 6 יש דחייה חברתית עקב פזילה, דבר הגורם לערך עצמי ירוד, סיכוי נמוך יותר לקבלה לעבודה ולקשרים בין-אישיים. בנוסף, לאנשים עם עין עצלה סיכוי לסבול מדיכאון.

עין עצלה בתינוקות

אמבליופיה בילודים או תינוקות היא מצב הדורש טיפול דחוף בשל הנזק הרב שעלול להגרם למוח בגיל צעיר זה. גורמים התורמים לאמבליופיה עלולים להיות נוכחים כבר בלידה ובינקות המוקדמת, כמו למשל פזילה, שגיאות תשבורת משמעותיות או קטרקט. גורמים אלה עלולים להפחית מאד את סיכוייו של התינוק להתפתחות ראייה תקינה. מכיוון שקלט חזותי חיוני להתפתחות הכללית, בעיות ראייה מוקדמות עלולות להשפיע על תחומים התפתחותיים נוספים, כולל מיומנויות מוטוריות, התפתחות קוגניטיבית ואינטראקציות חברתיות.
לשם אבחון אמבליופיה אצל תינוקות, מסתמכים רופאי עיניים על בדיקות תגובה חזותית ומחפשים סימנים פיזיים כמו פזילה, רפלקס אדום לא תקין או תנועות עיניים חריגות. לערנות ההורים ורופאי הילדים כאן חשיבות עליונה – חשוב שיתבוננו בתנועות העיניים של תינוקם וידווחו לרופא על כל חריגה. גילוי מוקדם הוא קריטי לתוצאות יעילות, בשל הנוירופלסטיות הגבוהה של מוחו של התינוק.

עין עצלה במבוגרים

למוח הבוגר גמישות ויכולת התחדשות מופחתת בהשוואה לזו של ילד, במיוחד באזור הקורטקס החזותי, המקום במוח בו מתפענחים המסרים המגיעים מן העיניים. לכן טיפולי אמבליופיה המתאימים לילדים אינם יעילים אצל מבוגרים.
ברוב המקרים, הסיבה לאמבליופיה אצל מבוגרים היא פשוט חוסר אבחון וטיפול בגיל מוקדם. בעבר לא תמיד נערכו בדיקות סקר לאיתור הבעייה אצל ילדים, ולכן מבוגרים רבים בימינו סובלים מאמבליופיה שלא אובחנה, ובוודאי שלא טופלה כראוי. מכיוון שהתקופה הקריטית לטיפול יעיל באמבליופיה חלפה זה מכבר, טיפולים סטנדרטיים אינם יעילים עבור מבוגרים. רוב המבוגרים הלוקים באמבליופיה הסתגלו כבר מזמן למצבם ופיתחו שיטות והתנהגויות פיצוי. הם עשויים להסתמך יותר על העין החזקה שלהם, ואולי אינם מבחינים עוד במגבלות היומיומיות של ראייתם. מחקרים עדכניים מצביעים על כך שבתנאים מסויימים, ניתן להשיג שיפור מסויים גם אצל מבוגרים. פירוט על כך בסעיפים הבאים.

טיפול בעין עצלה

לאחר שהבנו מעט יותר מהי עין עצלה ומדוע היא מתרחשת בילדים ובמבוגרים, בואו ננסה להבין מהן האופציות העיקריות לטיפול העומדות לרשותנו:

טיפול בעין עצלה אצל ילדים

משקפיים לעין עצלה לשיפור ותיקון הראייה הם לעתים קרובות הצעד הראשון בטיפול באמבליופיה הנגרמת בשל בעיות תשבורת (קוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמציה). משקפי ראייה עוזרים למיקוד מדוייק יותר של האור הנכנס לעין על הרשתית, מה שמאפשר יצירת תמונה חדה החיונית להתפתחות תקינה של הראייה. על פי מחקרים, תיקון אופטי בלבד יכול לסייע בשיפור עין עצלה אצל כשליש מן המטופלים.
אופציה נוספת בשימוש נפוץ כרוכה בכיסוי העין החזקה של הילד עם מדבקת רטייה אטומה לאור. הכיסוי מאלץ את מוחו של הילד להסתמך על התמונה המגיעה מן העין החלשה, תוך ניצול יכולת הגמישות וההסתגלות הגבוהה של מוחו. כיסוי העין מחייב את מערכת העצבים לחזק את המסלולים העצביים המובילים מן העין החלשה למוח, במקום שיתנוונו ויזנחו. משך השימוש היומי ברטייה משתנה בהתאם לחומרת האמבליופיה וגיל הילד. הוא יכול לנוע בין שעה-שעתיים ועד לרוב שעות הערות. מעקב קבוע על ידי רופא עיניים מומחה הוא חיוני כדי להתאים את הטיפול לצרכי הילד ולמנוע תיקון יתר.
עוד שיטה לחיזוק העין העצלה מושג על ידי הזלפת טיפות עיניים אטרופין באופן יומיומי. טיפות העיניים מוזלפות לעין החזקה כדי לטשטש את ראייתה באופן זמני, מה שמאלץ את העין החלשה לעבוד ואת המוח להסתמך עליה, ממש כמו הרטייה. יתרונות טיפול זה ברורות – הטיפות אינן נראות לעין ולכן הסביבה החברתית אינה מגיבה אליהן כפי שהיא עלולה להגיב לרטייה. ילדים רבים אינם חיים בשלום עם הרטייה ומסרבים לשתף פעולה ולהניח אותה על גבי העין, והטיפות מהוות עבורם אלטרנטיבה טובה. מדענים הוכיחו כי טיפות אטרופין יעילות ממש כמו הרטייה. במחקר נמצא כי בקבוצת ילדים שטופלו ברטייה היה שיפור מהיר יותר בחדות הראייה, אך בתום 6 חודשי טיפול היה שיפור זהה בחדות הראייה בינה לבין קבוצת הילדים שטופלו בטיפות אטרופין, שיפור שנשמר במעקב ארוך טווח (עד 15 שנים).

טיפול חדשני שילדים אוהבים בדרך כלל כולל שימוש במשקפי מציאות מדומה או על ידי צפיה עם משקפים מיוחדים במחשב לוח (טאבלט). טיפולים מסוגים אלו עדיין נחקרים, אך ישנם סימנים לכך שהם יכולים לסייע לעודד את השימוש בעין החלשה באופן מהנה עבור הילד.
בסופו של דבר, הצלחה בטיפול באמבליופיה תלויה במידה רבה עד כמה הילד ומשפחתו מקפידים על תוכנית הטיפול שנקבעה. מעקב קבוע של רופא עיניים מומחה הוא קריטי כדי להעריך את ההתקדמות ולבצע את ההתאמות הדרושות בתוכנית הטיפול.

טיפול בעין עצלה למבוגרים

תרגול עין עצלה יכול להועיל לעיתים. התרגול נעשה על ידי צורות דינמיות בהם צופה המטופל מעל מסך המחשב שמגרות ומחזקות את מערכת הראייה בשיטת REVITAL VISION. הטיפול מתאים רק לקבוצות מטופלים עם גורמים מסויימים לאמבליופיה שבהם הוכחה היעילות במחקרים קודמים. הטיפול נעשה בליווי רופא מומחה למחלות עיניים בילדים ופזילה.
הצלחה בטיפול באמבליופיה אצל מבוגרים דורשת מוטיבציה, מחויבות ומשמעת עצמית, שכן השיפור עלול להיות איטי מאד ודורש מאמץ מתמשך. מעקב רציף על ידי רופא עיניים חשוב להערכת ההתקדמות והתאמת הגישה הטיפולית.

ניתוח לתיקון עין עצלה

בניתוח לתיקון עין עצלה מטפלים בגורמים לעין העצלה. מטרתו של ניתוח עין עצלה היא להשיג חיזוק של הראייה בעין החלשה ("העצלה"). קיימים סוגים שונים של ניתוחים לטיפול בעין עצלה, שחלקם מתבצע באמצעות לייזר וחלקם בכלים מסורתיים יותר.
אמבליופיה הנגרמת על ידי מכשולים חזותיים או בעיות אנטומיות בעיניים יכולה להיות מטופלת לעיתים רק על ידי ניתוח להסרת הבעייה, כמו למשל במקרה של צניחת עפעפיים או קטרקט. נדרש לעיתים המשך טיפול במשקפיים או עדשות מגע, תרגילים או טיפול אחר.
מטרתו של ניתוח פזילה בעין עצלה היא להשיג יישור של העיניים ותיקון חוסר התיאום ביניהן. בניתוח מחזקים או מחלישים את שרירי העין. לאחריו יתכן שידרשו טיפולים נוספים לשיפור חדות הראייה כגון תרגילים או התאמת משקפיים.
קיימים שיקולים רבים לביצוע ניתוח לטיפול בגורמים לעין עצלה. לדוגמה, ככל שהמטופל צעיר יותר, הניתוח לרוב יעיל יותר. ניתוח אצל ילדים צעירים עם פזילה יכול להיות מועיל במיוחד ליישור העיניים והכנת הקרקע לטיפול מוצלח יותר בהמשך. כמו בכל ניתוח, קיימים גם כאן סיכונים לסיבוכים (אם כי נמוכים), והתוצאות יכולות להיות שונות אצל כל מטופל.

לכתבה של פרופ' עידי מצר בנושא עין עצלה באתר YNET


להתייעצות עם פרופ' עידי מצר, רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם ויועץ קופת החולים כללית מושלם, השאירו פרטים וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.