פזילה פתאומית- מהי?

פזילה היא מצב רפואי שבו העיניים אינן מכוונות יחד לאותה מטרה. במילים פשוטות יותר, מדובר על מצב שבו בעוד עין אחת מסתכלת ישר קדימה, השנייה עשויה לפנות פנימה, החוצה, למעלה או למטה, או אחת או שתיים מסובבות עם כיוון השעון או נגד כיוון השעון. לעיתים שתי העיניים אינן מסוגלות להתיישר. המצב עלול להיות קבוע או להופיע מדי פעם.

פזילה פתאומית היא מצב שבו מופיעה פזילה לראשונה ללא שום רקע קודם של בעיית עיניים דומה. הופעתה הפתאומית של פזילה גורמת לעתים קרובות מעל לגיל 10-11 לראייה כפולה באופן מיידי ולמצוקה רגשית. לעומת זאת תינוק או ילד קטן יכולים להמשיך כרגיל ולא שמים לב לכך. הבנת התופעה חיונית, שכן היא מסייעת לאבחן ולטפל בה בהקדם האפשרי.

העיניים שלנו ממלאות תפקיד מרכזי באופן שבו אנו מתקשרים עם סביבתנו. שינוי פתאומי ביישור העיניים יכול להשפיע באופן משמעותי על תפיסת הראייה שלנו, על הפעילות היומיומית ועל איכות החיים שלנו. על פי מחקרים, פזילה משפיעה על כ-4% מהאוכלוסייה. מחקר אחר הראה כי מבוגרים הסובלים מפזילה חווים לעיתים קרובות גם מגוון של קשיים פסיכולוגיים וחברתיים עד כדי דחייה חברתית ופגיעה בסיכויים להתקבל למקום עבודה חדשה וביחסים עם בני-זוג, וכך גם ילדים.

 

אנטומיה בסיסית של העין

הבנת האנטומיה הבסיסית של העין והיכרות תסייע לנו להבין לעומק גם את תופעת הפזילה הפתאומית. העין שלנו מורכבת ממספר חלקים עיקריים –

  • קרנית - המשטח הקדמי של העין, המסייע במיקוד האור.
  • עדשה - מכווננת את המיקוד כדי לעזור לנו לראות עצמים במרחקים שונים.
  • רשתית - שכבה רגישה לאור בחלק האחורי של העין הקולטת אור וצבע.
  • עצב הראייה - מעביר מידע חזותי מהרשתית למוח.
  • שרירים חוץ -עיניים – 6 שרירים בכל עין שולטים בתנועת העיניים. 4 שרירים ישרים ושניים אלכסוניים המתחילים מהחלק האחורי של החלל בגולגולת בה נמצא גלגל העין (ארובת העין) ומתחברים לחלק הקדמי של גלגל העין מתחת לעפעפיים. 2 שרירים אחראיים על התנועות האופקיות ימינה ושמאלה, 4 שרירים אחראיים על התנועות האנכיות והסיבוביות.

20231109132500.544.jpg

 עיניים בריאות פועלות בתיאום, מה שמבטיח שיוכלו להתמקד באותה נקודה. תיאום זה, מאפשר ראייה דו-עינית, חיוני לתפיסת עומק תלת-מימדית. שרירי העין מכוונים את העיניים לכיוון אובייקט או אזור מסויים בשדה הראייה שלנו. האור המוחזר מן האובייקט הנצפה חודר דרך עדשת העין, ממוקד על ידי העדשה ונופל על הרשתית, המעבירה את המידע למוח דרך עצב הראייה. המוח ממזג את התמונות משתי העיניים ליצירת תמונה אחת ברורה. במצב של פזילה המוח אינו יכול ליצור תמונה תלת מימדית חדה של הסביבה.
קיימים סוגים שונים של פזילה, המתארים את כיוון פניית העין הפוזלת: אזוטרופיה הוא מצב שבו העין פונה פנימה, אקזוטרופיה הוא מצב שבו העין פונה החוצה, ההיפרטרופיה העין פונה כלפי מעלה, ובהיפוטרופיה, כלפי מטה.

לרוב לא ניתן "להתגבר" על פזילה או לחיות עמה ללא טיפול. מחקר שפורסם בכתב העת Archives of Ophthalmology מדגיש את החשיבות של התערבות מוקדמת בטיפול בפזילה אצל ילדים, ומפריך את הרעיון שילדים פשוט מתגברים על המצב. הפזילה עלולה לגרום לאיבוד ראיית העומק ולפגיעה קשה בחדות הראיה בעין הפוזלת ולהפוך אותה לעין עצלה (אמלביופית). גם אצל מבוגרים התערבות רפואית נחוצה כדי לשפר או לתקן את התופעה ואת כפל הראיה והפגיעה החברתית , רגשית ונפשית הנלווה אליה.

איך מזהים פזילה פתאומית?

זיהוי הסימנים של פזילה פתאומית חשוב כדי לאפשר לכם לפעול במהירות וביעילות לטיפול בבעייה. אחד הסימפטומים הקלים ביותר לזיהוי הוא סטייה גלויה של עין אחת מכיוון ישר לעין, כאשר עין אחת נראית כסוטה פנימה, החוצה, כלפי מעלה או כלפי מטה בהשוואה לעין השנייה.
ראייה כפולה – ראייה של שתי "תמונות" של אותה דמות , זו לצד זו או או אחת מעל לשנייה, גם היא סימפטום שכיח במבוגרים. במקרים מסויימים, האדם מטה את ראשו ומאמץ תנוחה שונה לצווארו כדי למזג את שתי התמונות חזרה לדמות אחת, לרוב באופן בלתי מודע. תחושה של מאמץ עיניים ועייפות ואי-נוחות בעיניים, במיוחד לאחר שימוש ממושך בעיניים בקריאה, בצפייה או בעבודה, גם היא נפוצה במבוגרים, כאשר קיימת פזילה פתאומית.

הגורמים להופעת פזילה פתאומית אצל מבוגרים

פזילה פתאומית יכולה להיגרם בשל סיבות שונות, החל מהדרדרות של פזילה שהייתה סמויה או שהייתה גלויה רק לפעמים, עקב מחלות וכלה בחבלה פיזית.

1.בין המצבים הבריאותיים שיכולים לגרום לפזילה פתאומית נכללת למשל מחלת עיניים של בלוטת התריס, המאופיינת בדלקת והתעבות שרירי העין. מחקר שפורסם בכתב עת בריטי לרפואת עיניים הדגיש כי עד 40% מהחולים עם מחלת עיניים של בלוטת התריס חווים פזילה.

2.מחלה אחרת נקרא מיאסטניה גרביס, שהיא הפרעה אוטואימונית המשפיעה על התקשורת בין עצבים ושרירים ועלולה להוביל לפזילה. מחקר שפורסם ב-2007 הדגיש את חשיבות האבחון והטיפול המוקדמים בהקלה על תסמיני מיאסטניה גרביס, כולל פזילה.

3.שיתוק העצב השישי כרוך לעיתים גם בחולשה או שיתוק של שריר העין, הנשלט על ידי עצב הגולגולת השישי. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Neuro-Ophthalmology הדגיש כי סוכרת ויתר לחץ דם הם גורמים נפוצים לשיתוק העצב השישי בקרב מבוגרים.

4.פגיעה פיזית בעין או באזור שמסביבה עלולה לגרום לפזילה פתאומית. על פי מחקר שפורסם בכתב העת Ophthalmic Plastic & Reconstructive Surgery, שברים בעצמות ארובות העין עלולים להוביל לפזילה עקב הגבלת תנועת שרירי העין או נזק עצבי.

5.מצבים המשפיעים על המוח או העצבים, כגון שבץ או פגיעה מוחית, יכולים אף הם לשבש את התיאום בין העיניים, וכך גם בעיות בכלי הדם, במיוחד אלה המספקים דם לשרירי העין. מחקר שפורסם בכתב העת The American Journal of Ophthalmology הצביע על כך שליקויים בתפקוד כלי הדם עלולים לגרום להתפרצות חריפה של פזילה, המחייבת טיפול מיידי.

הבנת הגורמים האפשריים לפזילה פתאומית היא הצעד הראשון לקראת ניהול וטיפול יעילים של המצב.

פזילה פתאומית במבוגרים

פזילה פתאומית אצל ילדים

זיהוי פזילה פתאומית אצל ילדים יכול להיות מורכב. ייתכן שתראו חוסר יישור בולט של עיניים אצל הילד, או שתבחינו בהתנהגויות פיצוי כגון הטיית הראש. גם נפילות תכופות או חוסר שיווי משקל יכולים להיות סימנים לבעיית פזילה פתאומית. אם הילד בגיל 10-11 ומעלה, ייתכן שיתלונן על ראייה כפולה או קושי במיקוד, אך לעיתים קרובות ילדים אינם מודעים לכך שמשהו בלתי תקין בראייתם. הורים ומטפלים לרוב ממלאים תפקיד מכריע בזיהוי מוקדם, מכיוון שילדים לא תמיד מתקשרים או מבינים את השינויים בראייתם.
הסיבות לפזילה פתאומית נוטות להיות קשורות יותר לטראומה, ופחות למחלות או מצבים רפואיים המופיעים בשלבים מאוחרים יותר בחיים כגון סוכרת או שבץ. לעיתים יש קשר בין הפזילה הפתאומית למחלות ויראליות, שילדים נוטים להידבק בהן יותר מאשר מבוגרים בשל חשיפה גבוהה יותר וסיבות נוספות. מחקר שפורסם בכתב העת Ophthalmology הדגיש כי טיפול מוקדם בפזילה בילדים היה חיוני למניעת התפתחות אמבליופיה ("עין עצלה") ולהקלה על התפתחות ראייה אופטימלית. לכן פזילה פתאומית אצל ילדים מצדיקה הערכה רפואית מיידית כדי לקבוע את הגורם וליזום טיפול יעיל, אך זה לא מספיק. חשוב מאד לספק בנוסף תמיכה רגשית ופסיכולוגית בילד, הרגעה ומרחב בטוח לבטא את רגשותיו וחוויותיו בקשר למצב ובכלל. מומלץ לעדכן את הצוות החינוכי או המטפלים כדי להשיג סביבה חיובית ותומכת לילד.

אבחון פזילה פתאומית – במה הוא כרוך?

במהלך הביקור אצל רופא מומחה לפזילה או אצל אורטופטיסט, איש מקצוע המתמחה בבדיקות עיניים של ילדים, תערך הערכה של חדות הראייה, יכולת יישור העיניים ויכולת המיקוד, בדיקה המעריכה כמותית עד כמה העיניים מתמקדות, זזות ועובדות יחד. יתבצעו גם בדיקת בריאות כללית של המבנים הפנימיים והחיצוניים של העיניים כדי לשלול בעיות ספציפיות בהם. לעיתים נדרשות גם בדיקות הדמיה, כגון סריקות MRI או CT, אשר יכולות לסייע בזיהוי חריגות מבניות או בעיות המשפיעות על שרירי העיניים או העצבים. במקביל תתבצענה הערכות נוירולוג ילדים כדי לשלול גורמים לפזילה עקב פגיעה במערכת העצבים.

אפשרויות טיפול בפזילה פתאומית

אחת האפשרויות הלא-פולשניות המוכרות לכולנו לטיפול בפזילה רגילה או פתאומית היא שימוש במשקפיים רגילים או במשקפי פריזמה, שהוכחו מחקרית כיעילות בשיפור סוגים מסוימים של פזילה ללא ניתוח. במקרים מסויימים ניתן להיעזר בתרגילים לשיפור מיקוד הראייה, אך יש להיזהר בעניין מכיוון שלא כל סוגי התרגילים המוצעים בתחום אכן הוכחו כיעילים בשיפור מצב של פזילה. ניתן להשתמש ברטייה למנוע שהעין הפוזלת תהיה עצלה (אמבליופית) וחדות הראיה שלה תפגע.
טיפולים תרופתיים יכולים לבוא בחשבון כדי לטפל במחלות הבסיס, שגרמו לפזילה או כדי להקל על הסימפטומים שלהן, ביניהן פזילה פתאומית.
במצבים שבהם כל האפשרויות הללו אינן מצליחות להשיג שיפור או אינן מתאימות, ניתן לבצע ניתוח פזילה, שבו מנתחים את השרירים סביב העיניים כדי להשיג תיאום טוב יותר ביניהן.
בחירת הטיפול נעשית בהתאם למצבו הבריאותי של המטופל, סיבת הפזילה, וקריטריונים נוספים.

פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה.

פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.

לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.

אולי יעניין אתכם:

פזילה- המחלה, התסמינים והטיפול- מידע מקיף

פזילה אצל ילדים- מדוע היא קורית ואיך מטפלים?

ניתוח לתיקון פזילה- כל מה שצריך לדעת

סוגי פזילה