פזילה במבוגרים – מהי וכיצד ניתן לטפל בה?

מבוגרים רבים סובלים מפזילה מהילדות או שהחלה במהלך חייהם. בניגוד לדעה הרווחת, ניתן לטפל בפזילה במבוגרים ולהשיג שיפור רב בתפקוד ובמראה. מהי בעצם פזילה ואיך אפשר לטפל בה?
כאשר אנחנו סובלים מפזילה, אחת העיניים אינה ממוקדת כשאנו מביטים באובייקט כלשהו. סטיית העין יכול להיות בכיוונים שונים: פנימה, החוצה, כלפי מעלה או מטה. פזילה יכולה להתרחש גם אצל מבוגרים עקב פזילה שנשארה מהילדות או שהופיעה בגיל המבוגר. על פי הערכות, רק בארה"ב, כ-13 מיליון בני אדם סובלים מפזילה. ברחבי העולם, שכיחות הפזילה היא סביב 1.93%, עם הבדלים רבים בין אזורים שונים ובקבוצות גיל שונות.

כיצד נוצרת פזילה?

יישור ותיאום בריאים של העיניים מתבצעים על ידי שישה שרירים השולטים בתנועת העיניים. במצב של פזילה, תתכן בעיה באחד או יותר משרירים אלה או בעצבים המוליכים ביניהם לבין המוח. אפשרות אחרת היא שהיכולת של המח למקד את המבט עם שתי העיניים פוחתת. מצב זה יכול לקרות ללא סיבה או עקב מחלה כגון סכרת, טרשת עורקים או פציעה

אילו סוגי פזילה יש במבוגרים?

  • אזוטרופיה היא מצב פזילה שעין אחת (או שתיהן) פונות פנימה לכיוון האף. מצב זה קשור לעתים קרובות לרוחק ראייה לא מתוקן והיסטוריה משפחתית של פזילה מסוג זה.
  • אקזוטרופיה היא מצב הפוך שעין אחת (או שתיהן) פונה החוצה לכיוון האוזן הקרובה.
  • היפרטרופיה והיפוטרופיה הם מצבים של פזילה אנכית. כלפי מעלה או מטה בהתאמה.

    פזילה יכולה להיות קבועה או להופיע לסירוגין, והיא עשויה להתחלף בין העיניים.

מה ההשפעה של פזילה על תפקוד האנשים?

היא עלולה לגרום לראייה כפולה (דיפלופיה), לפגיעה בראיית העומק, ובמקרים שלא טופלו כהלכה בילדות– אפילו לפגילה בחדות הראייה (עין עצלה/אמבליופיה). השפעות בריאותיות נוספות עלולות לכלול מחלות עיניים נלוות, אשר גרמו לפזילה כגון עקב סוכרת. ההשפעה על איכות חייו של האדם גדולה מאד – הוא עלול להיתקל בדחייה חברתית, להתקשות יותר מאחרים במציאת עבודה או בקידום הקריירה, הוא עלול להתקשות בנהיגה, בפעילויות ספורט, או בבניית זוגיות בנוסף, אנשים עם פזילה סובלים יותר מדכאון ומהפרעות נפשיות.

מהן הסיבות לפזילה אצל מבוגרים? האם פזילה יכולה להתפתח רק בילדות או גם במהלך הבגרות?

פזילה אצל מבוגרים יכולה להתרחש בשל מגוון סיבות. מבוגרים שלקו בפזילה בילדותם עשויים לחוות הישנות או החמרה של המצב בשלב מאוחר יותר בחיים.
לעומת זאת פזילה יכולה להופיע בגיל המבוגר עקב מחלה או פציעה. אחת הסיבות השכיחות ביותר לפזילה אצל מבוגרים היא בעיות בעצבים של שרירי העיניים, המעבירים את פקודות המח להפעיל את שרירי העיניים ולהזיז את העיניים יחדיו כדי להתמקד על אותה מטרה. חבלה יכולה אף היא לפגוע בשרירים או בעצבים השולטים בתנועת העין.
שבץ מוחי הוא גורם משמעותי לפזילה אצל מבוגרים. הוא עלול לפגוע בפעולת המוח והעצבים המובילים לשרירי העיניים, וכך לגרום לאיבוד יכולת תיאום בין תנועות העיניים. בעיות בריאותיות נוספות יכולות גם הן להוביל להתפתחות פזילה אצל מבוגרים, כמו למשל בעיות נוירולוגיות שהתפתחו עקב מחלת סוכרת, יתר לחץ דם, מחלת עיניים של בלוטת התריס, גידולים בגזע המוח או בעין, מחלות כלי דם או אוטואימוניות.
לסיכום, בעוד שחלק מהמבוגרים עשויים להיוולד עם פזילה, המצב יכול להתפתח גם מאוחר יותר בחיים. בשל כך חשוב מאד לבצע הערכה רפואית אצל רופא עיניים מומחה לפזילה כשעולה חשש לפזילה.

מהם הסימפטומים של פזילה במבוגרים?

התסמין השכיח ביותר שחווים מבוגרים שלקו בפזילה נרכשת כמבוגר ולא בילדות היא ראייה כפולה. הופעת ראייה כפולה יכולה להיות פתאומית או הדרגתית, ועשויה להתרחש לסירוגין או בנסיבות ספציפיות, כמו לדוגמה כשמסתכלים לכיוון מסויים.
תסמינים נפוצים אחרים כוללים נטיה לסגור את העין בשל רגישות לאור שמש חזק, הטיה או סיבוב של הראש כדי למנוע את הראייה הכפולה, כאבי ראש, קשיי קריאה ומאמץ לקרוב של העיניים.תסמינים של פזילה מחמירים כאשר אדם עייף או חולה.

איך מאבחנים פזילה במבוגרים?

אבחון פזילה במבוגרים כרוך בבדיקת עיניים מקיפה והערכה של ההיסטוריה הרפואית שלהם. רופא העיניים שואל על בריאות כללית, מחלות ומצבים רפואיים קיימים. כמו כן, הוא מתשאל אודות התסמינים שחווה המטופל כדי לזהות סימנים כמו ראייה כפולה, תפיסת עומק מופחתת ועיניים לא מיושרות.
בדיקות העיניים שלרוב מבוצעות כוללות בדיקת חדות הראייהמדידת טעות התשבורת (קוצר ראייה, רוחק ראייה ואסטיגמציה), תבחינים אורטופטיים שכוללים מדידת מידת וסוג הפזילה והפרעות בתנועות העיניים. . בנוסף בודק הרופא את מבנה החלק הקדמי והאחורי שלי העיניים (בדיקת רשתית) כדי לחפש אחר מחלות עיניים אחרות שעלולות לגרום לתסמיניםכל הבדיקות מאפשרות לרופא לקבוע את נוכחותה וחומרתה של הפזילה, ואת אפשרויות הטיפול.
אבחון מוקדם של פזילה הוא קריטי לא רק אצל ילדים, אלא גם אצל מבוגרים, שכן כאשר היא אינה מטופלת, הפזילה עלולה לגרום לנפילות ופציעות, תאונות דרכים, לאובדן ראייה, ועוד השלכות חמורות. איתור פזילה מאפשר לעיתים גם איתור מוקדם של מחלות חמורות וטיפול בהן לפני שיגרמו לנזקים נוספים.

מהן אפשרויות הטיפול בפזילה אצל מבוגרים?

קיימות שיטות שונות לטיפול:

טיפול שמרני

תיקון אופטי: באמצעות התאמת משקפיים או עדשות מגע. נועד לסייע במיקוד הראייה. קיימים גם משקפי פריזמה מיוחדים שיכולים לסייע במקרים של ראייה כפולה עקב פזילה קלה שנשארת אותו דבר כשמביטים לכיוונים שונים.
תרגילים למיקוד הראייה: עשויים לעזור לאנשים שאינם יכולים להתמקד לקרוב עקב חולשת הרפלקס של המח לכוון את שתי העיניים למטרה קרובה. היזהרו מהבטחות שווא של גורמים בלתי מוסמכים המספקים לכם תרגילים שיעילותם אינה מוכחת, ופעלו אך ורק על פי מה שקבע הרופא.
טיפולים בעין עצלה, כגון כיסוי ברטייה או הזלפת טיפות אטרופין בעין החלשה המקובלים ומוכחים כיעילים מאד אצל ילדים, אינם מתאימים לטיפול במבוגרים.

טיפול ניתוחי

כיום קיימות שיטות חדשניות לטיפול בפזילה אצל מבוגרים. אחד מהם כולל הזרקת בוטוקס לעין כדי לשתק זמנית שרירי עיניים חזקים מדי, האחראים ליישור עיניים לא תקין. טיפול זה משפיע למשך מספר חודשים, ובמקרים מסויימים יכול גם לשפר לצמיתות את יישור העיניים.
לעיתים מומלץ לבצע ניתוח לתיקון פזילה. מטרתו של הניתוח היא לשפר את יישור העיניים ולמנוע את כפל הראייה, אם הוא קיים. בניתוח, רופא העיניים יכול לתקן את הפזילה על ידי החלשה או חיזוק השרירים המזיזים את העיניים שקשורים לפזילה. הליך זה מבוצע תחת הרדמה כללית, ולעיתים יהיה צורך ביותר מניתוח אחד כדי להשיג את התוצאה הרצויה.
לאחר הניתוח, המטופלים יכולים בדרך כלל לחזור לשגרת יומם תוך מספר ימים. החלמה שלמה מושגת תוך חודשיים ותוצאות הניתוח הסופיות נצפות לאחר חצי שנה. שבוע לאחר הניתוח חוזר המטופל לביקורת במרפאה, לודא כי אין זיהום או סיבוך קצר מועד לאחר הניתוח.
חודשיים לאחר הניתוח יתבקש המטופל לשוב למרפאה להערכה נוספת, ושוב לאחר שישה חודשים. מעקב לאחר מכן על פי הצורך יאפשר לאתר או למנוע את שובה של הפזילה ולשמר את תוצאות הניתוח לאורך זמן.

צפו בפרופ' עידי מצר מסביר על פזילה:


חוששים שאתם סובלים מפזילה? בואו להתייעץ עם פרופ' עידי מצר!

פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה.

פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.

לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.

 אולי יעניין אתכם:

פזילה- התסמינים והטיפול

פזילה בילדים

ניתוח לתיקון פזילה- כל מה שצריך לדעת