איך מאבחנים אזוטרופיה?
יש צורך בביצוע בדיקה אופתלמולוגית מקיפה, הכוללת תשאול לגבי בריאותו הכללית של המטופל, בדיקות חדות ראייה בדיקה של תנועתיות העיניים, מדידות שונות של עוצמת הפזילה, תבחיני כיסוי, ולעיתים בדיקות עזר.
גורמים שכיחים להתפתחות אזוטרופיה
אזוטרופיה יכולה לנבוע מסיבות גנטיות, מבעיות של ראייה מטושטשת עקב תשבורת לא תקינה (רוחקת קוצר ראייה ואסטיגמציה), בעיות נוירולוגיות, ותסמונות מסויימות (דואן, ובראון). גורמים נוספים כוללים מחלות של בלוטת התריס (גרייבס), שיתוק מוחין, שיתוק של אחד מעצבי הראייה, קטרקט, וחבלה.
איך מטפלים באזוטרופיה?
אפשרויות טיפול לא פולשניות כוללות התאמת משקפיים לתיקון התשבורת, במקרים בהם היא הגורם לפזילה. עדשות פריזמטיות יכולות לטפל במקרים של פזילה קלה קומטנטית, ולפתור במבוגרים ראייה כפולה. תרגילי מיקוד ראייה עשויים אף הם לעזור בפזילה לקרוב עקב חולשה של רפלקס ההתמקדות על מטרה קרובה. טיפול ברעל בוטולינום (בוטוקס) מתאים לטיפול באזוטרופיה מולדת או חריפה. הרעלן משתק זמנית את השריר המניע את העין לכיוון הפזילה ועוזר להפחית אותה.
בניתוח לתיקון פזילה, מחזקים או מחלישים את השרירים החוץ-עיניים כדי ליישר את העיניים. במקרים מסויימים, מטרה עיקרית של הניתוח בילדים, היא לטפל באמבליופיה הנובעת מהפזילה. הזמן האופטימלי להתערבות כירורגית הוא מוקדם ככל האפשר, תוך מספר חודשים מהופעת הפזילה, כדי לשמר את ראיית העומק. שיעורי הצלחת הניתוח גבוהים מאד, אך לעיתים נדרשים טיפולים נוספים כמו משקפיים, רטייה או ניתוח נוסף כדי להגיע לשיפור מיטבי.
מהי אקזוטרופיה?
אקזוטרופיה היא פזילה כלפי חוץ בכיוון ההפוך מאזוטרופיה. פזילה זו יכולה להיות קבועה או שהיא מופיעה לסירוגין, וקורית בעין אחת או מתחלפת בין העיניים.
תתי סוגים עיקריים של אקזוטרופיה
- אקזוטרופיה מולדת (אינפנטילית) היא מצב נדיר, שמתרחש בששת חודשי החיים הראשונים של הילוד, . תופעה זו קשורה לעיתים קרובות להפרעות נוירולוגיות ויש להפנות לבדיקה של נויירולוג ילדים.
- אקזוטרופיה לסירוגין (אינטרמיטנטית) היא הסוג הנפוץ ביותר של אקזוטרופיה, והיא מתחילה עד לגיל 7.
- אקזוטרופיה קונסקוטיבית היא מצב שבו פזילה אזוטרופיה הופכת לאקזוטרופיה לאחר ניתוח פזילה.
- אקזוטרופיה תחושתית קורית בדרך כלל למבוגר שנפגע מאד בראייה באותה עין.
- פסאודואקזוטרופיה היא אקזורטרופיה מדומה שקורית בגלל משיכה של מרכז הראייה ברשתית עקב הצטלקות מחלות או מבנה מולד וגורמת לעין לפזול על מנת שמרכז הראייה יהיה ממוקד במטרה. במקרים כאלה אסור לתקן את המצב דבר שעלול לגרום לאמבליופיה בילדים או לכפל ראייה במבוגרים.
- אקזופוריה היא פזילה סמויה כלפי חוץ המתגלה רק בבדיקה ובמקרים רגילים אין צורך לטפל בה.
גורמים שכיחים להתפתחות אקזוטרופיה
לא תמיד ניתן לדעת את הסיבה לתופעה, אך גורמים ידועים כוללים חדות ראייה ירודה באחת העיניים, הפרעות נוירולוגיות, פגות, שימוש בסמים ובאלכוהול של האם במהלך ההריון, הפרעות גנטיות ומחלות כלליות שונות. מצבים נוספים שיכולים לגרום לאקזוטרופיה כוללים תסמונת דואן, חבלה או שיתוק של שרירי העין למשל בטרשת נפוצה, סתימת כלי דם או דימום על רקע מחלה כלי דם טרשתית).
איך מאבחנים אקזוטרופיה?
בפזילה לפרקים יכולים לראות את הפזילה בעייפות או בחוסר ריכוז בילדים ובמבוגרים גם כפל ראייה. הבדיקות המבוצעות לאבחון אקזוטרופיה דומות לאלה המבוצעות לאיתור אזוטרופיה.
איך מטפלים באקזוטרופיה?
גם בסוג פזילה זה, הטיפול תלוי בגורם לתופעה. לדוגמה, אם האקזוטרופיה מוחמרת משגיאת תשבורת, מתאימים משקפיים.
בילדים, ברטייה או טיפות אטרופין יעזרו לטפל באמבליופיה. במבוגרים ראייה כפולה, ניתן בפזילות קטנות תטופל במשקפי פריזמה. בפזילה גדולה יותר, יש צורך בניתוח לתיקון פזילה. ניתוח פזילה יעיל יותר לאורך זמן, אם למטופל תפקוד דו-עיני טוב יותר לפני הניתוח. במהלך הניתוח מבצעים חיזוק או החלשה של שרירים ליישור העיניים.
מהן היפרטרופיה והיפוטרופיה?
היפרטרופיה היא סטיה של העין מעלה והיפוטרופיה כלפי מטה.
תתי סוגים עיקריים של היפרטרופיה והיפוטרופיה
יש מצבים בהם הפזילה מתבטאת רק בכיוון מבט מסויים והפזילה לא קיימת בכיווני מבט אחרים.
גורמים שכיחים להתפתחות היפרטרופיה והיפוטרופיה
פגיעה בעיצבוב או בשרירים עצמם על רקע מצב מולד או ממחלה, זיהום וגידול הם בדרך כלל הגורמים לסוגי פזילה אלו.
איך מאבחנים היפרטרופיה והיפוטרופיה?
טורטיקוליס (הטיית ראש) יכולה לרמז על פזילה אנכית מולדת. במבוגרים כפל ראייה אנכי יצביע על כך. כדי לאבחן פזילה אנכית יש לבצע בדיקות מקיפות, בדומה לאלה המתבצעות עבור אזוטרופיה ואקזוטרופיה, או בדיקות משלימות למציאת מצבים הגורמים לפזילה.
איך מטפלים בהיפרטרופיה או היפוטרופיה?
אם הפזילה גורמת לראייה כפולה, לאמבליופיה לפגיעה אסטטית או למנח ראש לא תקין מטפלים בה בדרך כלל על ידי ניתוח. חשוב לטפל במחלות הגורמות לפזילה.
אם אתם חושדים בפזילה, פנו לבירור מקיף אצל רופא עיניים מומחה.
פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה.
פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.
לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.