מה הסיבות להפרעה בראיית לילה?

כולנו רואים פחות טוב בתנאי תאורה לקויה ובחשיכה, אך יש כאלה אשר לא מסוגלים לראות כלל בתנאים אלה עקב מחלה תורשתית או מצב נרכש. ניתן לדמות את העין למצלמה. למצלמה צמצם, עדשה וסרט צילום. גם לעין חלקים דומים: האישון, העדשה והרשתית המצויה בחלקה האחורי של העין. הפרעה בראיית לילה נגרמת במרבית המקרים בגלל שהנבדק צריך משקפיים. אך יתכנו גם מצבים בהן הרשתית, הפילם של העין, איננה תקינה. אם הנבדק צריך משקפי ראייה, שימוש בהם יתקן את המצב.

האם ניתן לגלות מבעוד מועד ולטפל בבעיות הראייה בלילה?

לעתים צריך לתת תיקון אופטי קצת יותר חזק רק לפעילות בתנאי לילה, כדי לפתור את הבעיה. לא כך הדבר במחלות האופייניות ל-"עיוורון לילה". מחלות אלה הן תורשתיות ומופיעות בקרב 1 לכל 2,000 אנשים בעולם. בארה"ב למשל ישנם למעלה מ-1.5 מליון איש החולים במחלה זו המכונה בקיצור RP חלק מהמחלות עלול להתקדם עד לעיוורון, אך חלק יכול יציב ולהתבטא בירידה משמעותית, אך לא משתנה בראייה. בחלק מהמקרים ניתן לבצע בדיקת דם לשם אבחון גנטי של המחלה. דבר זה מאפשר לתת יעוץ מתאים לגבי הסיכוי שהדור הבא יהיה גם הוא חולה במצב זה.

אין בודקים הפרעות ראייה בלילה?

רופא העיניים יכול לאבחן בבדיקת עיניים במרפאה את מרבית המקרים. כאשר עולה חשד שמדובר בעיוורון לילה ממחלה, נשלח החולה לביצוע בדיקות מיוחדות הבודקות את תפקוד הראייה בתנאי תאורה לקויה. בדיקות אלה מבוצעות במכון לאלקטרופיזיולוגיה של הראייה בהדסה עין-כרם ובמקומות נוספים בארץ. חשוב לזכור כי המצבים בחיי היום-יום בהם נמצאים בחשיכה הם מועטים מאד, כך שההפרעה לניהול חיים תקינים לא גדולה, כל עוד אין התקדמות הפוגעת בצורה משמעותית בשדה הראייה או בחדות הראיה.

איך ניתן לדעת מה יקרה בעתיד לילדים אלה?

קצב התקדמות המצב משתנה מחולה לחולה, כך שיכולים לחלוף גם שנים רבות, עד להיווצרות נזק משמעותי. הפרופיל הגנטי יכול ללמד אותנו כיצד צפויה הפרעת הראיה להתקדם בחולה זה על סמך מקרים אחרים עם אותה הפרעה גנטית. המעבדה הבודקת מצבים אלה נמצאת בפקולטה לרפואה של הטכניון ליד קריה רפואית רמב"ם בחיפה.

סיכום

יש לזכור כי במרבית המקרים של ליקוי בראיית לילה לא מדובר בעיוורון לילה עקב מחלה תורשתית, אלא פשוט בצורך במשקפיים חדשות.