איך מתפקדות עיניים במצב רגיל לעומת עיניים עם פזילה?
באופן רגיל, שתי העיניים עובדות יחד כמו שתי מצלמות מתואמות היטב שנעות בסנכרון כדי להתמקד באותה נקודה. זה מאפשר לנו ראיית עומק תלת-מימדית. השרירים שנמצאים סביב העיניים עוזרים להן להתמקד בתיאום ולשתף פעולה. במצב של פזילה, העינים לא פועלות יחד כפי שהן אמורות לעשות: עין אחת מביטה ישר קדימה, ואילו העין השנייה עשויה לפנות פנימה, החוצה, למעלה או למטה או להסתובב לכיוון אחד או שני.
האם פזילה זה מצב קבוע?
פזילה יכולה להיות קבועה, או להתרחש רק לפעמים, רק כאשר מביטים בכיוון מסויים או כשהאדם עייף או לא מרוכז. במקרים נדירים הפזילה תופיע באופן מחזורי כל פרק זמן קבוע למשל פעם ביום. בחלק מהמקרים הפזילה היא בעין אחת בלבד ובמקרים אחרים יכולה להתחלף בין שתי העיניים.
מה קורה לראייה של אנשים עם פזילה?
אם הפזילה החלה בילדות עד גיל 10-11, המח מגן מפני ראייה כפולה על ידי התעלמות מהתמונה המתקבלת מהעין הפוזלת. במצב כזה האדם רואה רק באחת מן העיניים, ותפיסת העומק עלולה להפגע או אף להעלם אם הפזילה לא מתוקנת תוך מספר חודשים עד שנה. מחצית המוח שלנו עוסק בפענוח אותות ראיה הן בצד ימין של המוח והן בצד שמאל. הצד של המח המקבל את אותות הראיה מהעין הפוזלת עלול להיפגע בהתפתחות המבנה והתפקוד שלו. דבר זה יגרום לפגיעה בחדות הראייה בעין הפוזלת, מצב המכונה "עין עצלה" בלשון עממית, או "אמבליופיה" בלשון רפואית.
עם זאת, כדאי לדעת שלא כל מקרה של "עין עצלה" נובע מפזילה ועל כך תוכלו לקרוא במאמר נפרד. אם הפזילה החלה לאחר גיל 10-11 כלומר לקראת סוף בית הספר היסודי תתלווה אליה ראיה כפולה. במצב זה כאשר מתמקדים על עצם כלשהו הוא נראה פעמיים. שני העצמים הזהים יכולים להראות זה לצד זה, אחד מעל לשני, שני חפצים זה על זה כשאחד מסובב לכיוון השעון או נגד כיוון השעון או מצבים משולבים. הכל לפי סוגי הפזילה מהם סובל אותו נבדק אולם, חדות הראיה בעין הפוזלת תשמר ולא תפגע.
פזילה אינה נשלטת, ואין לאדם הלוקה בה אפשרות לשנות אותה. אבל החדשות הטובות הן, שיש דרכים לטפל בה, ועל כך בהמשך. לפגיעה האסטטית עקב פזילה יש השלכות חברתיות ופסיכולוגיות מעבר לגיל 6, ולא רק נזקים לחדות הראיה ולראיית העומק.
ילדים ומבוגרים הסובלים מפזילה זוכים פעמים רבות ללעג או לדחייה חברתית, למרבה הצער. בנוסף, מכיוון שחלק ניכר מהתקשורת הבין-אישית האנושית מסתמכת על תיאום חזותי ומבטים, הסובלים מבעיית פזילה בעין אחת או בשתי העיניים עלולים להתקשות בתקשורת במקום העבודה, במגע עם אנשים זרים, בסיכוי להכרות של בן או בת זוג ועוד. הפזילה יכולה לגרום לפגיעה בהערכה ובדימוי העצמי, ולהשליך באופן שלילי על איכות החיים של האדם ואף להביא למחלות פסיכיאטריות והפרעות פסיכולוגיות.
ממה נגרמת פזילה?
פזילה יכולה להיגרם בשל מגוון סיבות. הנה כמה מן העיקריות שבהן:
- העין היא כדור המוקף סביבו בשרירים העוזרים לו לנוע שמאלה, ימינה, למעלה ולמטה. במקרים מסויימים, שרירים אלה עלולים להיות מעט חזקים או חלשים מדי באחת מהעיניים. במקרים כאלה תתכן פגיעה בקואורדינציה בין העיניים, מכיוון שהשרירים מניעים אותן באופן ובעוצמה שונים.
- סיבה אפשרית אחרת לתופעת הפזילה היא שהמוח שלנו מתקשר עם עינינו באמצעות עצבים. דרכם הוא מעביר פקודות לעיניים לנוע לכיוון מסויים, או לחפש אובייקט או אזור מסויים בשדה הראייה. אם העצבים אינם מעבירים את המסרים הללו כראוי באופן זהה לשתי העיניים, העיניים לא יצליחו לתאם את תנועתן באופן מושלם.
- לפעמים, עין אחת עשויה לראות בבירור, בעוד שהשנייה מתקשה להתמקד משום שהיא לוקה בקוצר או רוחק ראייה. ההבדל באיכות הראייה בין שתי העיניים יכול לפעמים להוביל לפזילה, שכן העיניים מתקשות לעבוד יחד כאשר הן רואות דברים אחרת.
- גם התורשה ממלאת תפקיד בנטייה לפתח פזילה. אם אחד או יותר מהוריכם או סביכם סבלו מפזילה, אתם בעלי סיכון גבוה יותר ללקות בפזילה. בנוסף, חלק מן התינוקות נולדים עם פזילה, או מפתחים אותה זמן קצר לאחר הלידה. למעשה, זו אחת מבעיות העיניים הנפוצות ביותר אצל תינוקות, וגם על כך עוד בהמשך.
- פציעה או טראומה בשרירי העין או סביבתה עלולות אף הן לשבש את האופן שבו שרירי העין עובדים, ולגרום לפזילה. בעיות בריאותיות מסויימות, כגון סוכרת או מחלות בלוטת התריס, יכולות להשפיע על שרירי העיניים ולהוביל לפזילה. מצבים רפואיים אלה גורמים לעיניים לקבל מסרים שונים למיקוד ותיאום או לפגיעה בתפקוד שרירי העיניים.
- מאמץ התמקדות גדול ולאורך זמן עלול לגרום לפזילה בשל התעייפות. למשל ילדים שמסתכלים שעות רבות בטלפון החכם. במקרים רבים, פזילה נגרמת בשל שילוב של כמה גורמים – כוח שרירים, תקשורת עצבית ויכולת מיקוד יכולים כולם להיות נוכחים.
התרשים הבא מציג את שרירי העין:
סוגי פזילה
קיימים סוגים שונים של פזילה, שלכל אחד מהם הסיבות האופייניות לו ודרכי אבחון וטיפול מתאימות. הנה כמה מן הסוגים העיקריים:
• אזוטרופיה (Esotropia) מתרחשת כאשר עין אחת פונה פנימה, לכיוון האף. הפזילה יכולה להופיע מלידה או בגלל חוסר איזון בשרירי העין, כאשר השריר בחלקה הפנימי של העין חזק יותר מן השריר בחלקה החיצוני. סיבה נוספת יכולה להיות קשורה לרוחק ראייה לא מתוקן, שבעטיו העיניים מצטלבות כאשר אנו מנסים להתמקד בעצם קרוב. זו הפזילה הכי שכיחה בילדים.
• אקזוטרופיה (Exotropia) היא מצב שבו עין אחת פונה החוצה, לכיוון האוזן. מצב זה עלול להתרחש כאשר השריר בצד החיצוני של העין גובר על עמיתו הפנימי. זו הפזילה הכי שכיחה במבוגרים.
• היפרטרופיה (hypertropia) היא מצב שבו עין אחת נוטה כלפי מעלה, בעוד שבמצב היפוטרופיה (hypotropia) היא נוטה כלפי מטה. שני המצבים עלולים להיגרם מכך שהשרירים האנכיים של העיניים אינם עובדים יחד בהרמוניה. שריר אחד עשוי להיות חלש או חזק יותר מהשני, או שאחד העצבים אינו מעביר את מסריו של המוח ביעילות. מצב זה יכול להיות מולד, או בגלל מחלות הגורמות לשריר להיות נוקשה ומונע מהעין לנוע בכיוון הנגדי כמו עוגן שתופס אותה. מצב זה יכול לקרות לחולי סכרת או בפעילות יתר של בלוטת התריס.
• בפזילה מתחלפת מעין לעין (Alternating Strabismus), הפזילה יכולה לקרות פעם בעין אחת ופעם אחרת בעין השנייה ובמשך היום שתי העיניים פוזלות חצי חצי מבחינת משך הזמן.
• פזילה לסירוגין (Intermittent Strabismus) מתרחשת כאשר עין מסויימת "בורחת" מדי פעם, ולא תמיד מיישרת מבט. מצב זה מתרחש במיוחד כאשר אדם עייף או לא מרוכז. במצב זה העיניים לרוב כן עובדות יחד, אך מאבדות תיאום מדי פעם.
• פזילה קבועה – במצב זה עין אחת פונה תמיד לכיוון אחר ואינה מיושרת.
• פזילה סמויה (אזופוריה – Esophoria) אין באפשרותנו לראות ללא בדיקה במרפאת פזילה, המצריכה כיסוי של אחת העיניים. לעיתים היא עלולה להפוך לפזילה גלויה ומתמדת בגילאים מאוחרים יותר, אך לרוב אין צורך לטפל בה והיא אינה מפריעה לתפקודו הרגיל של האדם.
כך ניראים סוגי הפזילה השונים:
פזילה בתינוקות
פזילה אינה נדירה אצל תינוקות, ויתכנו בהחלט רגעים שבהם אחת או שתי העיניים שלהם נראות לא מתואמות לחלוטין. כאשר תינוקות נולדים, הראייה שלהם עדיין אינה בשלה לחלוטין, אלא מתפתחת בהדרגה. פזילה יכולה לקרות במהלך חצי השנה הראשונה לחיים.
מדוע זה קורה? גם אצל תינוקות הסיבות הן מגוונות – יתכן שמדובר בחוסר איזון שרירים מולד, לפעמים הסיבה היא גנטית, ובמקרים אחרים – התפתחותית, מכיוון שבתקופות מסויימות בהתפתחות עיניהם של תינוקות יתכן שהתיאום ביניהן לא יהיה מושלם. בעיה או מחלה במח או חבלה בזמן הלידה עלולות לגרום לפזילה.
אם אתם חושדים בפזילה, חשוב מאד לפנות לבדיקת רופא מומחה לפזילה. פזילה מתמשכת עלולה לגרום לפגיעות קבועות בחדות הראיה (עין עצלה) ובראיית העומק (ראייה תלת מימדית) אם לא תטופל. התערבות מוקדמת היא המפתח. ככל שהפזילה מזוהה ומטופלת מוקדם יותר, כך תוכל מערכת הראייה של התינוק להתפתח בצורה בריאה יותר.
פזילה אצל פעוטות
כשמדובר בפעוטות, פזילה יכולה להיות קצת מסובכת יותר לזיהוי. ייתכן שתבחינו כי עין אחת נוטה לנדוד הצידה, למעלה או למטה כשהפעוט מתבונן בדבר מה. פעוטות אינם מודעים לרוב לכך שהעיניים שלהם לא עובדות היטב יחד, ולכן אינם מגיבים או מדווחים על כך. עם זאת, הם עשויים לסובב את ראשם בתנועה שנראית יוצאת דופן כדי להסתכל על משהו. אי לכך חשוב להגיע לבדיקות סקר בגיל שנה עד שנתיים אצל רופא מומחה לפזילה כדי לוודא שאין בעיית ראיה או פזילה שלא זיהיתם.
פזילה אצל ילדים
במאמר משנת 2015 דווח כי פזילה קורית ב-1% עד 3% מהילדים, ושכיחה יותר אצל ילדים עם היסטוריה של פגות, מחלות סיסטמיות כגון שיתוק מוחין, תסמונות גנטיות והיסטוריה משפחתית של פזילה. פזילה אצל ילדים צעירים בשנות בית הספר המוקדמות עשויה להיות מורגשת כאשר הם נמצאים באינטראקציה עם העולם סביבם. אתם עשויים להבחין שעין אחת שלהם משוטטת בעוד שהשנייה נותרת ממוקדת, במיוחד כאשר הם מנסים להתרכז בחפץ או באדם. לפעמים, ילד עשוי לפזול או לסגור עין אחת באור שמש בהיר, או שהוא משפשף את העיניים לעתים קרובות, גם כאשר אינו עייף.
ילדים לא תמיד מבינים שעיניהם לא ישרות, ולכן לרוב אינם מדווחים על כך. הבעיה מאותרת לרוב על ידי ההורים, הסבתא או הגננת. לעיתים הפזילה מאובחנת רק בבדיקה רפואית. ילדים הסובלים מפזילה עשויים להתקשות בפעילויות כמו תפיסת כדור או ציור בשל תפיסת עומק לקויה. קריאה ופעילויות אחרות הדורשות התמקדות בעצם קרוב עלולות גם הן להיות מאתגרות יותר מאשר אצל ילדים בעלי ראייה תקינה.
במחקר שבוצע בביה"ח רמב"ם בחיפה נבדקו שיעורי השכיחות של "עין עצלה" (אמבליופיה) ופזילה וחומרתן בקרב 130,000 בני נוער. המחקר גילה ירידה משמעותית בשכיחות אמבליופיה קלה ובינונית ופזילה לאורך שנות דור, מה שיכול להצביע על עלייה באיכות ויעילות הטיפולים במצבים אלו ב-24 השנים האחרונות.
למידע נוסף על פזילה אצל ילדים>>
פזילה אצל מבוגרים
פזילה אצל מבוגרים מלווה באתגרים שונים מאשר אצל ילדים. שלא כמו אצל ילדים, שם הפזילה מתפתחת בדרך כלל עקב גורמים גנטיים או תנאי לידה, מבוגרים עלולים לפתח פזילה בנסיבות אחרות, שהנפוצה שבהן היא חבלה בעין או באזור שסביבה הפוגע בתפקוד שרירי או עצבוב העין וגורמת לחוסר תיאום בין העיניים. מצבים בריאותיים שונים, כגון סוכרת או מחלת בלוטת התריס, עלולים גם הם, כאמור, להשפיע על השרירים והעצבים סביב העיניים ולגרום להם לאבד את התנועה המתואמת שלהן. בעיות בכלי הדם, ובמיוחד שבץ מח, יכולות לגרום לפזילה אצל מבוגרים על ידי פגיעה בהובלת דם לעצבים השולטים בתנועות העיניים.
מבוגרים עם פזילה חווים לעתים קרובות תסמינים בולטים, כגון ראייה כפולה, ופגיעה נפשית ורגשית עקב הבעיה החברתית בגלל הפגיעה האסטטית. כפל הראייה קורה מכיוון שהמוח הבוגר, שרגיל לחבר את התמונות משתי העיניים לתמונה קוהרנטית אחת, אינו מסוגל לעשות זאת כאשר כל עין מתמקדת בנקודה אחרת. כתוצאה מכך, מבוגרים עלולים גם לחוות מאמץ מעייף כאשר הם מנסים באופן לא מודע לתקן את חוסר התיאום בין העיניים על ידי הטיית הראש או מתיחת השרירים. מאמץ מתמשך זה להשיג ראייה ברורה עלול לגרום לכאבי ראש ואי נוחות פיזית.
הפגיעה הנפשית והחברתית עלולה להוביל אף לפגיעה בסיכוי להתקבל לעבודה, בסיכוי למציאת זוגיות ועוד ועלולה להתלוות לדיכאון, ירידה בערך העצמי ואף חרדות.
חשוב לדעת כי אין כל בעיה לטפל בפזילה ולנתח גם אנשים מבוגרים.
מידע נוסף על פזילה אצל מבוגרים>>
פזילת חן
פזילת חן נקראת גם "פזילה מדומה", מכיוון שאיננה באמת פזילה. במצב זה העיניים מיושרות ומתואמות זו עם זו באופן תקין, אך בשל מבנה העפעפיים והמרחק בין העיניים נוצרת אשליה של פזילה. התופעה מתרחשת בעיקר אצל תינוקות. אם אינכם בטוחים אם תינוקכם סובל מפזילה אמיתית או מדומה, פנו לבדוק זאת אצל רופא עיניים לילדים ופזילה.
פזילה פתאומית
פזילה פתאומית יכולה להופיע בכל רגע בחיים, הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים.
• פזילה פתאומית אצל ילדים עלולה להתרחש סתם כך, עקב מחלה או זיהום פגיעה בעין או בראש עלולה לגרום לשיתוק או חולשה של אחד מהשרירים לפזילה פתאומית של העיניים. אובדן ראייה פתאומי בעין אחת עלול לגרום לה לפזול פנימה או החוצה ולהפסיק להתמקד.
• פזילה פתאומית אצל מבוגרים עלולה להתפתח עקב אירועים וסקולריים כמו שבץ, הפוגעים בעצבים השולטים בשרירי העין, או עקב מחלה חבלה או גידול הפוגעים בעצב הקשור לשרירי העיניים .
חשוב מאוד: כל מקרה של פזילה פתאומית, ללא קשר לגיל, מחייב פנייה מיידית לטיפול רפואי כדי לקבוע את סיבתה ולהחיל טיפול מתאים. הטיפול שייבחר לפזילה הפתאומית יהיה תלוי בגורם לה.
לקריאה מורחבת בנושא לחצו כאן>> פזילה פתאומית- גורמים ודרכי טיפול
טיפול בפזילה
ישנם מגוון אסטרטגיות טיפול בפזילה, והבחירה ביניהן נעשית על פי הגורמים, ההתפתחות וההשלכות של המצב בקבוצות גיל שונות.
תיקון פזילה ללא ניתוח
תיקון פזילה ללא ניתוח נחשב לטיפול בפזילה אצל ילדים בשיטות שמרניות ויכול לכלול התאמת משקפיים או עדשות מגע. כדי לחזק את הראיה בעין העצלה הפוזלת, כלומר מצב של עין עצלה (אמבליופית), ניתן לכסות עם רטייה את העין החזקה, מה שמאלץ את העין החלשה לעבוד קשה יותר ולהתחזק.
שיטה אחרת לטפל בעין עצלה היא על ידי הזלפת טיפות אטרופין בריכוז 1% על מנת לטשטש את הראיה בעין הטובה ולגרום לילד להתמקד עם העין הפוזלת וכך להפעיל אותה ולשפר את חדות הראיה. דבר זה ניתן לעשות במקרים מסויימים של פזילה כלפי פנים בילד שיש לו גם רוחק ראיה גבוה. במצב זה התיקון האופטי (מספר המשקפים) הוא פלוס גבוה. ניתן לזהות ילדים עם עדשות אלה, כי הן מגדילות אסטטית את מראה העיניים הנשקפות מאחוריהן.
סוגים אחרים של פזילה עשויים להשתפר כתוצאה מביצוע תרגילים המסייעים לשפר את יכולת התכנסות העיניים לקרוב (על כך עוד בחלק הבא).
עדשות פריזמה יכולות אף הן לשמש ליישור העיניים לבטל את הראייה הכפולה ומאמץ העיניים.אפשרות נוספת שנעשה בה שימוש היא הזרקות בוטוקס. הבוטוקס מחליש זמנית את שריר העיניים ומקטין את הפזילה. הטיפול מתאים במיוחד לפזילה מולדת או לפזילה שיתוקית.
באופן כללי, אצל ילדים הדגש בראש ובראשונה הוא מניעת "עין עצלה" ושמירה על ראייה דו-עינית, ואילו אצל מבוגרים ההתמקדות היא בטיפול להעלים את הראייה כפולה ולהשיג אפקט אסטטי.
במקרים בהם כל האסטרטגיות הנ"ל אינן מתאימות או ישימות, ניתן לבצע ניתוח להתאמת השרירים המניעים את העיניים.
ניתוח לתיקון פזילה
הניתוחים השכיחים ביותר הם החלשה או חיזוק של השרירים מחוץ לעין המניעים אותה.
- החלשה - מחלישים את פעולת השריר המושך את העין לכיוון הפזילה כדי שיפעל חלש יותר ויתקן את הפזילה על ידי גרימה להתיישרות של העיניים.
- חיזוק - נעשה על ידי קיצור השריר המושך את העין לכיוון ההפוך מהפזילה כדי לחזק את הפעולה שלו, דבר שיזיז באופן קבוע את העין לכיוון ההפוך מהפזילה וככה יישר אותה. במקרים של שיתוק או מקרים של חוסר מולד בתנועת העין ניתן לנתק את השרירים ולחבר אותם מחדש לגלגל העין במקום שיגרום לשנות את התפקיד שלהם, כדי לעזור ליישר את העין.
לקריאה מורחבת על ניתוח לתיקון פזילה>>
תרגילי עיניים לתיקון פזילה
תרגילי עיניים לתיקון פזילה הם עניין מורכב. רבים מציעים תרגילים לפזילה שהם חסרי בסיס רפואי ומחקרי, אלא טיפול שווא שלא צפוי לשפר את המצב. התרגילים היחידים שהוכחו מחקרית כמועילים לשיפור מצב של פזילה הם תרגילים לשיפור התכנסות (convergence) של העיניים, כדי לטפל בבריחת העיניים כלפי חוץ במבט לקרוב. תרגילים אלה מתאימים במיוחד לאנשים המאמצים שעות ארוכות את עיניהם בעבודה מול מחשב או בקריאה. התרגילים יכולים במקרים רבים להקל על התסמינים הקשורים למאמץ רב של העיניים.
פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה.
פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.
לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.