קרינת השמש מזיקה לא רק לעור, אלא גם לעיניים. כוויות בקרנית,
קטרקט ועיוורון בשל ניוון ברשתית הם חלק מהתופעות
העלולות להיגרם משילוב של קרינת השמש והעיניים. הפתרון? כובע רחב, משקפי שמש וזהירות יתרה.
אנו חיים במדינה חמה שחלקים לא קטנים ממנה הינם אזורים מדבריים. רבים מאתנו שוהים הרבה בשמש בגלל סיבות שונות ומגוונות - עבודה, תפקיד ומיקום בשירות הצבאי, טיולים, בילוי בשפת הים או בבריכה ועוד. אור חזק ומסנוור, כגון התבוננות ממושכת בשמש ללא הגנה מתאימה, עלול להזיק לעין עד כדי גרימת כוויה בתוך העין ופגיעה קשה בראיה, כפי שקרה אצל אנשים שהסתכלו בליקוי חמה ללא מסנן מתאים.
חלק מהאור מהשמש מורכב מקרינה אולטרה - סגולית (ULTRAVIOLET או קרינת UV). החלק המזיק בקרינה הוא בעיקר ה - UVA ו-UVB. חשיפה לקרינה עלולה לגרום לנזקים שונים לעיניים: כאבים מכווית שמש בפני העין (בקרנית), צמיחת רקמה על פני העין הגורמת לגירוי מתמיד בעיניים ובמקרים מתקדמים וחמורים מכך אף לעיוות הקרנית ופגיעה בראיה (פטריגיום), ירידה בראיה בגלל היווצרות עכירות בעדשה הטבעית בעין (ירוד או קטרקט בלועזית). במקרים קיצוניים עלול האדם לסבול מעיוורון בשל ניוון מרכז הראיה ברשתית, הרקמה בעין המתפקדת כמו פילם של מצלמה ממנה עובר המידע על מה שאנו רואים למוח.
כיצד ניתן למנוע את הנזקים האלה? כדי להבין כיצד ניתן למנוע את נזקי קרינת שמש, יש לדעת מתי הכי חשוב להיזהר. שיא קרינת השמש המזיקה לעיניים, קרינת ה-UVB, מתרחשת בין השעות 14:00-10:00. לעיתים, כאשר השמיים מעוננים נוטים רבים לחשוב כי הקרינה פחות מסוכנת, אך זוהי טעות חמורה - גם כאשר מעונן בחוץ קיימת חשיפה לקרינה זו. הפגיעה בשכבת האוזון שמסביב לכדור הארץ, הסופגת את מרבית קרינת ה-UV עקב חומרים רעילים הנפלטים לאוויר, הביאה לעליה בסכנה לעיניים מחשיפה לא מבוקרת לשמש.
הדרך להפחית משמעותית את כמות הקרינה המזיקה מלבד להישאר בתוך הבית, היא על ידי כובע רחב שוליים המוריד בחצי את כמות הקרינה המגיעה לעין ועל ידי משקפיים צמודים לפנים עם עדשות פלסטיק, המסוגלים להוריד עוד 95% מהקרינה המזיקה. חשוב לזכור כי צבע העדשות גורם להפחתת כמות האור הנראה הנכנסת לעיניים, אך לא חוסם את קרינת ה-UV. לשם כך יש לוודא כי עדשות המשקפים מסננות גם קרינת UV.
את צבע עדשות משקפי שמש יש לבחור לפי הנוחיות:
צבע אפור. אינו פוגע בראיית הצבעים.
צבע חום. אינו מעוות את ראיית הצבעים ואף נותן ניגודיות טובה.
צבע צהוב. מסנן את מרבית האור הכחול הנראה ומשפר ראייה לרחוק.
עדיף להשתמש בעדשות פלסטיק מאשר עדשות זכוכית במשקפי השמש. גם צורת מסגרת המשקפים חשובה: משקפים המקיפים את הפנים, או כאלה עם מגני צד טובות מרגילות בחסימת קרני השמש. כמו כן, כדאי להשתמש ברצועה או בשרוך על מנת שמשקפי השמש יישארו במקומם ולא יחליקו.
איכות המשקפיים חשובה, למרות שמשקפיים יקרים לא תמיד טובים יותר מאלה הזולים. חשוב לדעת כי במשקפים זולים העדשות מצופות בצבע העלול להיות מודבק בצורה לא חלקה, להתקלף או להיות שרוט ואז לעוות את התמונה או לא לתת הגנה מלאה מקרני השמש. הצבע במשקפיים טובים מצוי בתוך העדשה עצמה.
טיפ אחרון הוא שכדאי לכופף מעט את המשקפים בחנות כדי לוודא כי המסגרת לא תשבר, אם המשקפים יקבלו מכה. מסגרות טובות אמורות להיות גמישות במידה מסוימת. לסיכום, קרינת השמש עלולה לגרום לנזקים קשים בעין, בעיקר קרינת ה-UVB. קיימים דגמים רבים של משקפי שמש אופנתיים או אופטיים לא יקרים היכולים לסנן 95% מקרינת השמש המזיקה. חשוב להרכיב את משקפי השמש צמודים לגבות על מנת להגביר את יעילותם. השינויים בהרגלי החיים והירידה בשכבת האוזון עלולים עוד להגביר את נזקי השמש לעיניים, ועל כן חשוב להרכיב משקפי שמש "כמו שצריך" להגנה מרבית על העיניים.