מהי עין עצלה בילדים?

עין עצלה, הידועה בשמה המקצועי אמבליופיה, היא מצב שבו הראייה בעין אחת או שתי העיניים לא התפתחה כראוי למלוא יכולתה במהלך הילדות (עד סביבות גיל 11). זוהי הסיבה העיקרית לפגיעה בראייה חד-עינית אצל ילדים, ובמקרים חמורים אף למצב של עיוורון בעין הפגועה. בעין עצלה קיימת בעיה באחת מהעיניים הפוגעת ביכולת העין לשלוח תמונה ברורה למוח. מצב זה גורם לפגיעה בהתפתחות ובמבנה האזורים במח האחראיים על פענוח אותות הראייה. ללא טיפול מתאים וזיהוי מוקדם, המצב יכול להיות קבוע ולגרום לנזק בלתי הפיך לראייה.

בימינו, רוב מקרי האמבליופיה אצל ילדים מאותרים ומטופלים כבר בגיל צעיר. האיתור המוקדם הוא דבר חשוב ביותר מכיוון שמוחותיהם הגמישים של ילדים, במיוחד בשנים הראשונות לחייהם, מאפשרים טיפול יעיל יותר בזכות תופעת הנוירופלסטיות - היכולת של המוח להתחדש, להתפתח ולהסתגל. יכולת זו פוחתת עם הגיל, ולכן זיהוי וטיפול מוקדם באמבליופיה הוא קריטי כדי למנוע נזק בלתי הפיך לראייה ולאפשר תיקון מלא.

סיבות לעין עצלה אצל ילדים

סיבות נפוצות לאמבליופיה בילדים הן בעיות אופטיות במבנה העין (תשבורת או בלועזית רפרקציה) פזילה של אחת העיניים, ערכים גבוהים של קוצר ראייה (מיופיה), רוחק ראייה (היפרמטרופיה) ואסטיגמטיזם בכל עין או הפרש גדול ברפרקציה בין העיניים הם בין הגורמים המובילים לכך שהתמונה המגיעה לרשתית לא ממוקדת כראוי, ועלולה לגרום למח לא להתפתח באופן תקין ביכולתו לראות היטב . בעיות אנטומיות כמו צניחת עפעפיים, או גורמים אחרים לעכירות בתווך העין יכולות גם הן לגרום להפרעה בקבלת תמונה חדה וברורה מאותה עין ולשבש את התפתחות הראייה התקינה ולגרום לאמבליופיה. ללא טיפול נכון בזמן, האמבליופיה עלולה לגרום לאיבוד ראייה קבוע, בנוסף להשלכות שליליות על הלמידה, החיים החברתיים והרווחה הנפשית לטווח ארוך.

 

אבחון עין עצלה בילדים

אבחון עין עצלה מבוצע בידי רופא עיניים מומחה על ידי מגוון בדיקות. חדות הראייה נבדקת בכל עין בנפרד בשיטה המותאמת לגיל הילד, למשל לילדים שאינם יודעים מספרים ניתן לבקש לזהות צורות. בדיקה לשלילת עיוורון צבעים מולד על ידי זיהוי צורות או מספרים. בדיקות תנועות העיניים, התמקדות, פזילה מאבחנת חוסר תיאום בין העיניים, הגבלה בתנועה או תנועה לא שווה של העיניים בכיוון מסוים. תגובת האישון של כל עין בודקת את מידת ההתכווצות והתרחבות של האישון כתגובה לשינויי תאורה. בדיקה חשובה היא של התשבורת או הרפרקציה, קרי המבנה האופטי של כל עין לוודא שילדכם לא זקוק למשקפי ראייה, מאחר וילדים לא מתלוננים בייחוד עם הליקוי קיים רק בעין אחת. בנוסף בודקים עם מכשור המאפשר לראות תמונה בהגדלה של המקטע הקדמי חיצוני של העין ולאחר הרחבת האישונים את המבנה האנטומי של המקטע הפנימי והאחורי של העין, כדי לוודא שאין מום מולד, דלקת או מחלה אחרת בעין.

מהן דרכי הטיפול בעין עצלה אצל ילדים?

הטיפול באמבליופיה אצל ילדים מתחיל פעמים רבות עם קבלת משקפיים המתקנים את בעיות הרפרקציה הקיימות כגון קוצר/רוחק ראייה או אסטיגמטיזם. צעד נוסף נפוץ הוא כיסוי העין החזקה עם רטייה אטומה לאור למשך מספר שעות מדי יום. דבר זה "מאלץ" את המוח להעדיף את השימוש של התמונה המגיעה מהעין החלשה וכך ולחזק את המסלולים העצביים ממנה. משך הכיסוי היומי משתנה בהתאם לחומרת האמבליופיה. חלופה לרטייה בילדים שמסרבים להשתמש ברטייה ויש להם רוחק ראייה גבוה היא הזלפת טיפות אטרופין בעין החזקה לטשטוש זמני של הראייה איתה, דבר הגורם לילד להשתמש באופן מועדף בעין החלשה ושוב בדומה לרטייה לחזק את המסלולים העצביים ולשפר את יכולת המח להביט דרך העין העצלה. שיטות טיפול חדשניות יותר כוללות שימוש במשקפים וצפייה במחשב לוח כדי לתרגל את העין העצלה באופן מועדף, וכן משקפי מציאות מדומה המאלצים שימוש בעין העצלה.


בסופו של דבר, הצלחת הטיפול באמבליופיה בילדים תלויה במידה רבה בשיתוף פעולה ובהקפדה של הילד והוריו על תוכנית הטיפול שהמליץ רופא העיניים. מעקב רפואי מסודר לאורך זמן בגיל הילדות חיוני כדי לוודא כי חדות הראייה בעין העצלה שמשתפרת בהדרגה ולבצע התאמות בתוכנית הטיפול לפי הצורך. טיפול מוקדם ועקבי מגדיל את הסיכויים למניעת נזק ראייה ממושך והשפעות שליליות נלוות על איכות החיים בהמשך.

פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה.

פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.

לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.