מבוגרים עם אמבליופיה עלולים לחוות חדות ראייה מופחתת וקשיים בתפיסת עומק ובתיאום עין-יד. עד לשני העשורים האחרונים, הטיפול בעין עצלה אצל מבוגרים נחשב לפחות יעיל או לחסר תוחלת לחלוטין, אך מחקרים עדכניים יותר מצביעים על כך שלמוח הבוגר יש גמישות (פלסטיות) ביכולת להשתפר בתפקוד, המאפשרת גם שיפור בראייה על ידי חווט מחדש של קשרים עצביים. מחקרם של לוי ולי (2009), למשל, הראה כי באמצעות תרגילים חזותיים מותאמים, מבוגרים עם אמבליופיה יכולים לשפר את חדות הראייה שלהם. ממצא זה נוגד לדעה ארוכת-השנים שרק ילדים יכולים להפיק תועלת מהתערבויות טיפוליות בעין עצלה, בשל הגמישות הרבה של מוחם המתפתח, אשר סברו בטעות שאובדת עם ההתבגרות.
כיצד מתפתחת אמבליופיה אצל מבוגרים?
כאמור, אמבליופיה אצל מבוגרים היא תוצאה של מצב שמקורו בילדות. ההתפתחות הבלתי תקינה של המוח הובילה לירידה בראייה בעין העצלה. התקופה הקריטית להתפתחות ראייה נורמלית היא עד לגיל 11. מעבר לגיל זה סברו בעבר שחדות הראייה מתקבעת ולא ניתנת לשינוי. ברם, מחקרים עדכניים, כגון זה של Astle et al. (2011), מצביעים על כך שטיפולי ראייה מסויימים, יכולים לשפר אותה על ידי חווט מחדש של קשרים עצביים גם במוח הבוגר.
תסמינים וסימנים של אמבליופיה אצל מבוגרים: זיהוי הדגלים האדומים
חדות ראייה מופחתת היא אחד הסימנים העיקריים של אמבליופיה. אמבליופיה עלולה, לגרום לקשיים בתפיסת עומק, מה שהופך משימות הדורשות ראייה דו-עינית כמו תפיסת כדור או הערכת מרחקים למאתגרות במיוחד. אמבליופיה יכולה גם להפריע ביכולת לבצע משימות הדורשות הבחנה חזותית עדינה, כגון תפירה או ציור. מחקר שבוצע באמצעות MRIf מראה פעילות מופחתת באזורים במוח האחראים על עיבוד פרטים חזותיים עדינים אצל בעלי עין עצלה
(Li et al., 2011). אם אתם חווים אחד או יותר מתסמינים אלה, פנו להערכה מקצועית של מומחה לרפואת עיניים.
תפיסות מוטעות נפוצות לגבי עין עצלה בקרב מבוגרים
מכיוון שעין עצלה היא עניין נפוץ יחסית, רבים שמעו עליה, אך למרבה הצער לחלק ניכר מן הציבור תפיסות מוטעות לגביה. הם עלולים, למשל, להאמין כי אמבליופיה קיימת רק בילדות ואינה יכולה לפגוע בראייה גם במבוגרים. כפי שכבר הוסבר כאן, זה לחלוטין לא נכון. טעות נפוצה נוספת היא שבבגרות מאוחר מדי ל לשפר את הראייה. באמצעות אימון מובנה וחוזר, מבוגרים עם אמבליופיה יכולים לשפר את הראייה. עם גירוי מתאים, ניתן לחזק את המסלולים העצביים במוחות בוגרים. אי הבנה שכיחה נוספת היא שבאמבליופיה יש בעיה בעין העצלה, אך אנו כבר יודעים כי מדובר על בעיה התפתחותית של המוח. עוד בלבול רווח במושגים הוא שעין עצלה היא עין שפוזלת. האמת היא שפזילה היא סיבה לעין עצלה, אך רק בכ- 20% מהמקרים. סיבות אחרות לעין עצלה אצל מבוגרים עלול להיות פער בחדות הראייה בין שתי העיניים או ירידה בראייה בשתי העיניים עקב בעיות תשבורת (רפרקציה) או חסימה או עכירות בתוך העין במהלך הילדות שמונעים מעבר תקין של האור ולא מאפשרים קבלת תמונה חדה וברורה בעין- דבר הדרוש להתפתחות ראייה תקינה ומלאה בבגרות.
בכל מקרה של חשש למצב של עין עצלה מומלץ לפנות לרופא עיניים מומחה לאבחון מקיף.
אבחון אמבליופיה אצל מבוגרים
תהליך אבחון אמבליופיה אצל מבוגרים מאתגר יותר מבילדים בשל היעדר בדיקות שגרתיות באוכלוסייה הבוגרת. האבחנה מושגת בדרך כלל באמצעות בדיקת עיניים מקיפה, הכוללת בדיקת חדות הראייה, בדיקת שגיאות תשבורת (קוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמציה); בדיקה לאבחון פזילה, ובדיקות תפיסת עומק - פונקציה שלעתים קרובות נפגעת עקב פזילה או במקרים של אמבליופיה קשה. בריאות העיניים הכללית נבדקת כדי לשלול מצבים אחרים שעלולים לגרום לירידה בראייה. האתגרים באבחון אמבליופיה למבוגרים נובעים מן העובדה שהמצב לעתים קרובות לא מורגש, אם העין החזקה מפצה על העין העצלה. מבוגרים עשויים שלא להיות מודעים לראייה המופחתת שלהם אם מעולם לא חוו ראייה דו-עינית נורמלית. בנוסף, מכיוון שאמבליופיה נחשבת באופן מסורתי למצב השייך לילדים, קיימת חוסר מודעות בקרב חלק מן הרופאים וצוותי שירותי הבריאות לגבי השכיחות וההשפעה של אמבליופיה במבוגרים, מה שמוביל לתת-אבחון.
אפשרויות טיפול באמבליופיה למבוגרים: האם מאוחר מדי?
אכן, במשך זמן רב, חלון ההזדמנויות לטיפול באמבליופיה נחשב עד לגיל 11, אבל ההתקדמויות האחרונות במחקר התחום שינו תפיסה זו. כיום אנו יודעים שבשימוש בשיטות הנכונות, גם מוחות בוגרים יכולים להראות מידה מסויימת של גמישות, מה שמאפשר שיפור בראייה. חשוב לציין כי יעילות הטיפולים משתנה מאדם לאדם. עם זאת, הטיפולים יכולים לשפר תפקוד ואיכות חיים, ולתרום מאד לרווחתו הכללית של המטופל.
טיפים חשובים נוספים לתמיכה בטיפול בעין עצלה אצל מבוגרים
- עבור מבוגרים עם אמבליופיה, בדיקות עיניים מדי שנה אצל רופא העיניים, הן מרכיב חיוני בשמירה בייחוד על העין הבריאה.
- מומלץ להשתמש במשקפים להגן תמיד על העין הבריאה, גם אם לא צריך משקפי ראייה.
פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה.
פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.
לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.