כיצד מתרחשת פזילה אצל פעוטות, תינוקות וילדים?
שישה שרירים הממוקמים מחוץ לכל עין שולטים בתנועות העיניים שלנו. שני שרירים ישרים פנימי וחיצוני מזיזים את העיניים לצדדים, ובעוד 4 השרירים הישרים והאלכסוניים העליונים והתחתונים מניעים את העיניים בשלושת הממדים: למעלה, או למטה להסתובב אם כיוון השעון או נגד כיוון השעון וגם מזיזים את העיניים לצדדים. כדי שעיני הילד יוכלו להתמקד בתמונה אחת, ששת שרירי העיניים בשתי העיניים חייבים לעבוד יחד, בתיאום מלא. כאשר שרירי העיניים פועלים היטב במהלך הילדות, אין פזילה שתפריע להתפתחות תקינה של הראייה. אך אם זה אינו המצב, מופיעה פזילה שגורמת לבעיות נלוות, עליהן תוכלו לקרוא בסעיפים הבאים.
מה גורם לפזילה אצל תינוקות, פעוטות וילדים?
ישנן סיבות רבות לכך שעיניו של תינוק או ילד אינן מצליחות להיות מתואמות זו עם זו ומביטות לכיוונים שונים. לידה מוקדמת, למשל, עלולה לגרום לפזילה אצל פגים, מכיוון ששרירי העיניים שלהם עדיין אינם בשלים דיים כדי לתפקד באופן מושלם. גנטיקה משפיעה על הופעת פזילה, ולכן תינוק עלול לסבול מפזילה אם במשפחתו אנשים נוספים סובלים מכך. תסמונת דאון עלולה להיות מלווה בפזילה, וכך גם הפרעות נוירולוגיות אחרות. לפעמים נגרמת הפזילה על ידי חולשה או שיתוק של עצבים היוצאים מהמח לשרירי העיניים ודרכם עוברות פקודות מהמח להנעת העיניים.
אחת הסיבות לאזוטרופיה (פזילה כלפי פנים) אצל ילדים הוא רוחק ראייה גבוה. אם ראייתו של ילדכם מטושטשת, עיניו יצטרכו להתאמץ יותר כדי לראות בבירור. מאמץ זה עלול לגרום לשרירי העיניים של הילד למשוך את העיניים פנימה יתר על המידה עקב הפעלת רפלקס ההתמקדות לקרוב המפעיל יחד עם ההתמקדות של העיניים כדי לראות חד וברור גם התכנסות של העיניים למטרה קרובה לפנים.
במקרים מסויימים פזילה יכולה להתרחש ללא סיבה ניתנת לאיתור.
כיצד משפיעה פזילה על הראייה?
כאשר הראייה תקינה, שתי העיניים מכוונות לאותה נקודה. המוח יודע לשלב את שתי התמונות המתקבלות מכל עין לתמונה אחת, תלת-ממדית. כך מתקבלת תפיסת עומק ואנו יכולים לדעת עד כמה משהו קרוב או רחוק מאיתנו. כאשר עין אחת אינה מיושרת, היא רואה תמונה שונה של הסביבה לעומת העין הממוקדת במטרה. המוח מתעלם מהתמונה המגיעה מן העין הלא מיושרת. כתוצאה מכך, נחסכת מהילד חוויית ראייה כפולה והוא רואה רק תמונה אחת דו מימדית - מהעין הישרה, בעלת הראייה התקינה.
כאשר ילד סובל מפזילה, עלולה להתפתח לאורך זמן אמבליופיה, הנקראת בלשון עממית "עין עצלה". בפשטות, מדובר על מצב שבו לעין הפוזלת ראייה חלשה יותר. בעין הישרה חדות הראייה לא נפגעת. במקביל, הראייה בעין הפוזלת נחלשת, ויכולת הראייה של המוח בצד שלה, אינו מתפתח כראוי. אמבליופיה עלולה לגרום לראייה מטושטשת. בעיה זו עלולה להפוך לקבועה, אם לא תטופל בזמן.
מהי פזילה מדומה אצל תינוקות?
מתחת לגיל שנה, עיניהם של תינוקות עשויות להיראות פוזלות גם כאשר אינן כך באמת, מצב הנקרא "פזילה מדומה". הדבר קורה לרוב כאשר לילד אף רחב ושטוח או קפל עור בקצה הפנימי של העפעף העליון. במצב כזה, ניתן לשלול בקלות פזילה אמיתית על ידי בדיקה פשוטה של הארה על העיניים ובדיקת יישור השתקפות האור ממרכז הקרנית (הכיפה השקופה בקדמת העין). בצעו את הבדיקה אצל רופא עיניים מומחה ולא עצמאית, מאחר והיא דורשת מיומנות וניתן להרחיב אותה לפני הצורך לבדיקות נוספות.
איך נזהה פזילה אצל ילדינו?
זה נורמלי לגמרי שעיני תינוקות נודדות או מצטלבות מדי פעם במהלך החודשים הראשונים לחייהם. מדענים גילו כי עצבי הראייה מתחילים לתקשר במהירות עם מוחו של התינוק בגיל 2 עד 4 חודשים, ומגיעים לשיא פעילותם בגיל 8 חודשים. לכן אין זה מקרי שתינוקות מתחילים לשים לב לעולם בתקופה זו. מצב של פזילה אצל תינוקות מסתיים לרוב עד גיל 4-6 חודשים. אם עין אחת של התינוק או שתיהן ממשיכות לנטות פנימה, החוצה, למעלה או למטה - אפילו מדי פעם – יש לחשוד לפזילה.
רוב הילדים הסובלים מפזילה אינם מתלוננים על בעיות עיניים או ולא שמים לב לשינויים בראייתם. חלק מהילדים המבוגרים יותר עשויים לדווח על ראייה כפולה ואחרים על קושי לראות. בגילאי גן החובה או בית הספר, קשיים אלה יכולים להשפיע לרעה גם על יכולת הקריאה והלמידה. ייתכן שתבחינו שעיני ילדכם מביטות לכיוונים שונים, שילדכם עוצם עין אחת או מטה את הראש כשהוא מביט באובייקט. מטרתן של התנהגויות לא מודעות אלה היא לגרום לשתי העיניים לעבוד יחד, ולכן הן מרמזות על כך שאינן עושות זאת באופן טבעי – אינדיקציה מובהקת לפזילה. פזילה יכולה להיות ניכרת מאד, אך במקרים אחרים ניתן להבחין בה רק כאשר ילד עייף או מסתכל על אובייקט כלשהו מקרוב.
כדאי לקחת בחשבון שפזילה היא לא רק בעייה רפואית, אלא מצב בעל היבטים פסיכולוגיים וחברתיים. אם ילדים בסביבתו של הילד לועגת לו בשל פזילה, הדבר עלול לפגוע בדימוי העצמי שלו, ואף לגרום לבעיות נפשיות. לכן, חשוב לפנות לאבחון ולטיפול בהקדם.
כיצד מאבחנים פזילה?
בדיקות עיניים אצל רופא עיניים הן הדרך הטובה ביותר לזהות פזילה. אבחון וטיפול מוקדמים משפרים את סיכוייו של הילד לזכות בעיניים תקינות הפועלות היטב ולפתח ראייה חדה ותפיסת עומק. עם זאת, גם אם גיליתם את הפזילה בגיל מאוחר יותר, אל תתייאשו – פנו לבדיקה ואבחון בהקדם. סביר להניח שיימצא פתרון שישפר או יתקן לחלוטין את הפזילה גם בילדים גדולים יותר ובבני נוער.
במרפאת רופא העיניים תבוצע לילדכם בדיקת עיניים מקיפה, הכוללת בדיקת ראייה, הערכה של תנועות ויכולת יישור העיניים ובדיקות נוספות על פי הצורך. בדיקת עיניים מלאה כוללת לעתים קרובות שימוש בטיפות המרחיבות את האישונים ומשתקות את ההתמקדות. הטיפות עלולות לגרום לתחושה מעט לא נעימה של עקצוץ, אך רק לזמן קצר. לאחר ניתוח תוצאות כל הבדיקות, פרופ׳ מצר יסביר את אבחנתו ואת אפשרויות הטיפול המתאימות ביותר לילדכם.
חשוב לדעת כי רוב מקרי הפזילה אינם "מסתדרים לבד", אלא דורשים טיפול כדי למנוע אמבליופיה קבועה, ראייה פגומה וקשיים בביצוע משימות הדורשות ראייה תלת מימדית.
איך מטפלים בפזילה אצל ילדים?
קיימות אופציות שונות לטיפול בפזילה אצל ילדים, והבחירה ביניהן תלויה בסיבה לפזילה, בעוצמתה, ובקריטריונים נוספים. אחת האופציות הפשוטות והמוכרות ביותר לטיפול בפזילה היא התאמת משקפיים. אופציה זו מתאימה לילד שראייתו מטושטשת עקב קוצר ראייה או רוחק ראייה. משקפיים יכולים לתקן את הראייה, להקל על מאמץ שרירי העיניים ועל ההתמקדות בזמן התבוננות במטרה חזותית וכך למנוע או להפחית מאד את הפזילה.
במקרה של עין עצלה, ניתן להדביק רטייה על עינו התקינה של הילד למשך מספר שעות ביום. הרטייה מחייבת מהעין החלשהלהתחזק, ומחייבת את המוח להמשיך ולהשתמש בתמונה הנוצרת במח מעין זו, מה שמשפר את הראייה של עין עצלה. קשה מאד לעיתים לשכנע תינוקות או פעוטות להסכים לחבישת הרטייה, אך עם הזמן הם לרוב מתרגלים לכך והדבר הופך לחלק משגרת יומם.
במקרים רבים ניתן לטפל ביעילות רבה בפזילה ולשפר את הראייה בעין עצלה על ידי טיפול בטיפות אטרופין לעין עם יש בה רוחק ראיה גבוה. הטיפות מטשטשות זמנית את הראייה בעין הטובה, מה שגורם לראייה בעין החלשה להתחזק.
לפעמים אין ברירה אלא לנתח את שרירי העיניים. קיימים סוגי ניתוחים שונים לתיקון פזילה, והרופא המנתח יבחר בסוג המתאים ביותר לסוג ועוצמת הפזילה של ילדכם. הניתוח מתבצע תחת הרדמה כללית. המנתח מגיע אל השריר הסורר, ויכול לחזק או להחליש אותו כדי לגרום לו להתמקד עם שתי העיניים על אותה מטרה. חלק מהילדים יזדקקו לניתוח נוסף כדי להגיע ליישור מושלם של העיניים. לאחר הניתוח, רוב הילדים משתחררים באותו יום ויכולים לחזור לשגרת יומם לאחר החלמה קצרה של כמה ימים.
פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה.
פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.
לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.
אולי יעניין אתכם:
פזילה- כל מה שצריך לדעת על המחלה, דרכי האבחון וטיפול