יש אנשים שמתקשים להסתכל על משהו שעומד לידם, בזמן שהם יושבים, פעולה שהיא שגרתית לרובנו. בתסמונת בראון לא ניתן להביט למעלה כאשר מביטים לכיוון האף. מדוע היא מתרחשת, מהם מאפייניה ואיך ניתן להתגבר עליה? קראו:

מה זו תסמונת בראון?

תסמונת בראון היא פגיעה נדירה שגורמת להגבלה בתנועת הגיד של השריר החוץ-עיני האלכסוני העליון, דבר המגביל את העין מלנוע כלפי מעלה. התסמונת מופיעה ברוב המקרים בעין הימנית.

 בתמונה: עין ימין לא עולה למעלה, כאשר הנבדק מנסה להביט באלכסון ימינה ולמעלה

20240128153632.468.jpg

מה הסיבות לתסמונת?

הגבלה זו מולדת או נרכשת ויכולה להיווצר מסיבות רבות, כמו הצטלקות מחבלה עקב תאונה או סיבוכים מניתוח עיניים, דלקת מפרקים שגרונית או סינוסיטיס, מחלות אוטואימוניות וכן גידולים או ציסטות סביב הגיד המגבילות מכנית את תנועתו.

מה מפריע לחולה?

התסמין הבולט ביותר של תסמונת בראון הוא קושי או חוסר יכולת להזיז את העין כלפי מעלה. מגבלה זו בולטת במיוחד כאשר העין מנסה לנוע למעלה בזמן שהיא פונה לכיוון האף.
חלק מהאנשים הלוקים בתסמונת חווים כאב או תחושה של אי נוחות, במיוחד כשהם מנסים להסתכל למעלה. לפעמים יש פזילה, כלפי מטה כאשר מנסים להביט ישר קדימה. ברוב המקרים לתסמונת השפעה מינימלית על הראייה ועל איכות החיים הכללית של הלוקה בה. אך במקרים שבה מופיעה פזילה, המצב בילדים יוביל לעין עצלה (אמבליופיה), פגיעה בהתפתחות הראייה וכן לבעיות אסטטיות המובילות לפגיעה חברתית ורגשית.

אבחון תסמונת בראון ושלילת מצבים אחרים

ניתן לזהות את הפזילה בבדיקה אורטופטית שבה מזהים ליקויים בתנועות העיניים, בודקים האם יש פזילה והאם חדות הראייה תקינה או לקוייה. הבדיקה נעשית על ידי רופא עיניים לילדים או אורטופטיסטית העובדת יחד איתו. ההגבלה האופיינית בתנועות העיניים בתסמונת בראון, היא במבט מעלה כשהעין פונה לכיוון האף.

אפשרויות הטיפול בתסמונת בראון

ברוב המקרים אין פזילה במבט ישר קדימה בתסמונת בראון. במקרים אלה הפזילה במבט למעלה כשהעין פונה לכיוון האף פחות מורגשת ככל שהילד גדל בגובה ופחות צריך להביט מעלה.

במקרה של פזילה או פגיעה אסטטית ניתן לנתח ולשחרר את הגיד האלכסוני העליון ובכך לשפר את תנועת העין. הדבר יכול להעשות על ידי חיתוך הגיד וחיבור שתי קצותיו עם חוט לא מסיס או רצועת סיליקון דקה.

במידה וקיימת אמבליופיה (עין עצלה), יהיה צורך לכסות את העין הבריאה עם רטיה, כדי להכריח את העין החלשה להתמקד במטרה. כך נצליח למנוע נזק לראייה ולשפר את חדות הראייה בעין הפוזלת.

אם אתם חוששים שאתם או ילדיכם לוקים בהפרעת ראייה כלשהי, אנא אל תהססו ופנו מיידית לבירור הבעיה.

פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה.

פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.

לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.