הכל על התפתחות הראייה אצל תינוקות

הראייה היא אחת החושים החשובים ביותר שלנו, ומאפשרת לנו לקלוט את העולם הסובב אותנו. עבור תינוקות, היכולת לראות היא חלון אל העולם המופלא שמחכה להם. אבל מתי בדיוק תינוקות מתחילים לראות? האם הם נולדים עם ראייה מפותחת או שהיכולת הזו מתפתחת עם הזמן? במאמר זה נחקור את התפתחות הראייה אצל תינוקות ונבין את השלבים השונים שהם עוברים.

ראיית תינוקות בלידה 

ראייה היא אחד החושים החשובים ביותר, המאפשר לתינוק לתפוס את העולם סביבו. בניגוד למיתוסים נפוצים, תינוקות אינם רואים הפוך או בצבעים אפורים בלידה. התפתחות הראייה אצל תינוקות היא תהליך הדרגתי המתרחש לאורך השנתיים הראשונות לחייהם. בלידה, ראיית התינוקות עדיין לא מפותחת. הם יכולים לראות, אבל הראייה שלהם מטושטשת ומוגבלת. מחקרים מראים שתינוקות יכולים לראות צבעים בהירים וניגודים  חדים, אך חדות הראייה שלהם עדיין לא מפותחת.

 ההתפתחות הפיזית של העין:

● בשבועיים לאחר ההתעברות העיניים מתחילות להתפתח.

● בארבעה שבועות מבנה העין נוצר.

● במהלך שבעת החודשים הנותרים להריון העיניים ממשיכות לגדול ולהתפתח, והעצב האופטי, המחבר את העין למוח, נוצר.

● בלידה גודל עין התינוק הוא כ-75% מגודל עינו של אדם מבוגר.

התפתחות הראייה בחודשים הראשונים

בחודשים הראשונים לאחר הלידה, מתרחשת התפתחות משמעותית בראייתם של תינוקות. בגיל כחודש, התינוקות מתחילים לעקוב אחר אובייקטים נעים ולהתמקד בפרצופים. בגיל 3 חודשים, הראייה שלהם ממשיכה להשתפר והם מסוגלים לזהות צבעים ולהבחין בין צורות בסיסיות. בנקודה זו, התינוקות גם מתחילים לפתח תפיסת עומק בסיסית.

אז מה רואה התינוק בפועל?

ימים ראשונים: תינוקות בני יומם אינם מתייחסים לעולם הוויזואלי, אך ניתן להבחין בראייתם בבדיקה ראשונית כאשר הם ממצמצים כשמאירים את עיניהם בפנס.

גיל חודש: תינוקות מסוגלים לשלוט בשרירי  המיקוד של העיניים ולקבל תמונה ברורה ברשתית, אך הראייה עדיין אינה חדה. הם רואים צבעים, אך מעדיפים צבעים עם ניגודיות גבוהה כמו שחור, לבן ואדום ברזולוציה נמוכה.

6-8 שבועות: תינוקות יכולים למקד את מבטם בחפץ ולעקוב אחר תנועה.

4 חודשים: עיני הפעוט מתפקדות בתיאום, ומתפתחת ראייה תלת-ממדית.

3-5 חודשים: הפעוט מזהה את אמו גם כאשר תסרוקתה שונה או שיערה מכוסה.

ראיית תינוקות בגיל 6 חודשים

לקראת גיל 6 חודשים, הראייה של תינוקות כבר מפותחת למדי. הם יכולים לראות בצורה ברורה וחדה, לזהות צבעים שונים ולהבחין בין גדלים ומרחקים שונים. בשלב זה, הם גם מתחילים לפתח תפיסת עומק מלאה ויכולת לעקוב אחרי אובייקטים בתנועה מהירה. עם זאת, חשוב לזכור שהתפתחות הראייה היא תהליך מתמשך ושראייתם תמשיך להשתפר בחודשים ובשנים הבאות עד שתגיע לחדות ראייה של אדם מבוגר בסביבות גיל 7.

לסיכום, התפתחות הראייה אצל תינוקות היא תהליך מרתק שעובר שלבים שונים. בעוד שתינוקות נולדים עם ראייה מוגבלת, היכולת הזו משתפרת במהירות בחודשים הראשונים לחייהם. לקראת גיל 6 חודשים, רוב התינוקות כבר רואים בצורה ברורה וחדה, מזהים צבעים ומפתחים תפיסת עומק מלאה. התפתחות זו חיונית עבור תינוקות כדי שיוכלו לחקור ולהכיר את העולם הסובב אותם.

פרופ' עידי מצר הוא רופא בכיר המומחה למחלות עיניים ילדים ומנתח פזילה בילדים ובמבוגרים בקריה הרפואית רמב"ם, המוביל מחקרים בנושא קוצר ראיה והפרעות בראייה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה. פרופ' מצר הינו יועץ ומנתח דרך שירותי בריאות נוספים (שב״ן) של כללית מושלם. כמו כן, יועץ ומנתח בחברות הביטוח הפניקס, מנורה, איילון ו-AIG, ביטוח ישיר והכשרה.

לפגישת ייעוץ אישית עמו השאירו פרטים, וצוות המרפאה יחזור אליכם בהקדם.

אולי יעניין אתכם: פזילה בתינוקות- מדריך להורים